Gianni Meersman heeft in de tweede etappe van de Vuelta a España meteen voor het eerste Belgische dagsucces gezorgd. De renner van Etixx-Quick Step was in Baiona na 160,8 kilometer Michael Schwarzmann en Magnus Cort Nielsen te snel af. Michal Kwiatkowski nam de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Peter Kennaugh.

Drie renners kozen zondag het hazenpad in de etappe die startte in Ourense: de Italiaan Cesare Benedetti, Laurent Pichon en Bryan Nauleau. Het trio werkte goed samen en bouwde een voorsprong op van maximaal 4’ 25’’. Team Sky, zaterdag nipt winnaar van de ploegentijdrit, zette de achtervolging op touw. De ploeg kreeg daarbij hulp van Giant-Alpecin en Trek-Segafredo, die beide kansen zagen in de massasprint voor hun renners Nikias Arndt en Niccolo Bonifazio.

Na tachtig kilometer stond de renners de enige klim van de dag te wachten, de Alto de Pontefria (3e categorie). Vluchter Pichon kwam daar als eerste boven en pakte de enige bergpunten van de dag. Ex-wereldkampioen Philippe Gilbert voegde zich in de finale bij het leidende trip. De Belg pakte drie seconden tijdsbonus bij de tussensprint op 19 kilometer van de finish. Niet veel later werd het viertal gegrepen door het jagende peloton.

Meerdere aanvallen volgden, onder meer van Tiago Machado, maar het peloton dat werd geleid door de ploeggenoten van Kennaugh, gaf weinig ruimte weg. In het gedrang in de aanloop naar de massasprint kwamen Sergey Lagutin en Ryan Anderson ten val, maar dat weerhield Etixx-Quick Step er niet van kopman Meersman zo goed mogelijk naar de finish te loodsen. De Belg beloonde het werk van zijn ploegmaats met een klinkende ritzege.

De beste Nederlander in de uitslag was Steven Kruijswijk op de 28ste plaats. De kopman van LottoNL-Jumbo werd in de slotfase goed van voren gehouden. ,,In de laatste 25 kilometer hebben Jos van Emden, Bram Tankink en Martijn Keizer mij vooraan gehouden. Ik zat op de plaats waar ik moest zitten. Morgen is het al meteen aankomst bergop. Ik ken die beklimming niet, maar Robert Gesink vertelde dat het heel steil is. We moeten gewoon volle bak gaan.’’

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 2