Vuelta-tip 4: Pierre Latour

AchtergrondenVuelta a España Laatst bijgewerkt 19 augustus 2016 15:51 Redactie

Met de olympische wegrace nog vers in het geheugen begint de 71e editie van de Vuelta zaterdag 20 augustus in Ourense met een ploegentijdrit. De derde grote ronde van het jaar heeft opnieuw een sterk deelnemersveld en er moet traditiegetrouw veel geklommen worden. Welke renners, anders dan de traditionele top, moeten we in de gaten gaan houden? In deze vijfdelige serie blikken we alvast vooruit.

Eindelijk. De eerste grote ronde van Pierre Latour. Het 22-jarige klimmerstalent van AG2R La Mondiale geldt meteen als de favoriet voor het jongerenklassement, als die er zou zijn. Maar helaas, een witte trui voor de beste jongere zoals we die kennen in andere  rondes bestaat niet in de Vuelta. De witte trui in deze ronde gaat naar de best geklasseerde renner in de drie (punten, berg, algemeen) klassementen gecombineerd.

Pierre Latour is een klassementsrenner om rekening mee te houden. Hij fietst met de besten bergop en kan ook nog tijdrijden. Hoewel hij pas één overwinning behaalde bij de profs (vierde etappe Ronde van de Ain, 2015) is het een ervaren podiumganger. Latour grossiert in zijn nog prille carrière in ereplaatsen en heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling van witte truien. Hij was de beste jongere in een flink aantal koersen, waaronder Route du Sud, Critérium International en Ronde van Romandië.

Dit jaar reed hij in de Ronde van Zwitserland nam Latour een dag in de leiderstrui. Dat deed hij door op imposante wijze derde te worden in de vijfde etappe, net achter Atapuma en Barguil. Er moest nog behoorlijk gerekend worden want aanvankelijk was men in de veronderstelling dat Wilco Kelderman op één stond. Het verschil was minder dan een seconde, zo besloot de jury.  In deze sterk bezette ronde, die hij op de laatste dag verliet vanwege ziekte, toonde Pierre Latour opnieuw aan op het allerhoogste podium met de besten mee te kunnen en klaar te zijn voor een nog grotere ronde.

AG2R komt met een sterke selectie naar Spanje, met onder andere de 39-jarige Jean-Christophe Péraud die nog één keer wil vlammen voor hij zijn fiets aan de wilgen hangt. Ondanks dat, en alle andere grote namen die zaterdag aan de start verschijnen, tip ik Pierre Latour voor deze Vuelta.

 

 

 

Speel tijdens de Vuelta a España mee met het Cycling Story Koersspel!