Met de ritwinst van Andre Greipel in de op de Champs-Elysées is er een einde gekomen aan de 103de Tour de France. Samen met Wout Poels en zijn zeven andere ploegmaats reed eindwinnaar Chris Froome over de finish: voor de derde keer in zijn carrière was hij de beste in ’s werelds grootste wielerronde. Het ging echter niet van een leien dakje, ook al doet zijn voorsprong in het eindklassement anders vermoeden. Vijf hoogte- en dieptepunten van Chris Froome in de Tour de France 2016.

De afdaling
In de achtste etappe deed Chris Froome de hele wielerwereld versteld staan door op onnatuurlijke wijze de afdaling van de Col de Peyresourde (1e cat.) te beslechten. Terwijl Nairo Quintana op de top een bidon aanpakte en deze aan zijn lippen zette, stortte Froome zich vol overgave in de afdaling richting aankomstplaats Bagnères-de-Luchon.

Met zijn volle gewicht op zijn stuur leunend en zittend op het frame van zijn fiets zoefde hij op hoge snelheid naar beneden. De opvallende strategie legde hem geen windeieren: hij pakte de ritzege en nam en passant de gele trui over van Greg van Avermaet. ,,Op dit moment pak ik elke seconde die ik kan pakken”, zei Froome na afloop.

De samenwerking
Op papier leek etappe elf naar Montpellier een kolfje naar de hand van de sprinters, met slechts in het begin van de rit twee côtes van de vierde categorie. Dat was echter buiten de plannen van Peter Sagan en Chris Froome gerekend. Een dag voor de etappe naar de Mont Ventoux werd het peloton in de slotfase in waaiers getrokken. Groenetruidrager Peter Sagan zag zijn kans schoon, reed vooraan weg en kreeg drie mannen mee: zijn ploeggenoot Maciej Bodnar en het Sky-duo Geraint Thomas en…Chris Froome!

Ze lieten de groep favorieten achter zich en bouwden een voorsprong op van zo’n 25 seconden. Hoewel het peloton naderde, hield de poets van het kwartet stand: de ritzege was voor Sagan en Froome breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement uit.

De chaos
In de twaalfde rit zagen we beelden die nog nooit eerder waren vertoond: de gele trui die zonder fiets meterslang hardloopt op de Mont Ventoux. Door de drukte en de chaos van de ingekorte bergetappe zag het op de loodzware berg zwart van de mensen. Chris Froome, Richie Porte en Bauke Mollema hadden Nairo Quintana en de andere favorieten achter zich gelaten en leken een belangrijke slag te slaan.

Een motorrijder maakte echter een einde aan hun aspiraties: de bestuurder kneep hard in de rem, waardoor het trio dat erachter fietste over elkaar heen buitelde. De fiets van Froome was stuk en zijn volgwagen nergens te bekennen, waardoor de Brit zich genoodzaakt voelde te voet verder te gaan. De beelden van een hardlopende geletruidrager gingen de hele wereld over. Gelukkig voor hem werden de tijdsverschillen hem niet aangerekend en kreeg de Sky-kopman na afloop een nieuwe gele trui uitgereikt.

De valpartij
Even dreigde een lelijke valpartij in de negentiende etappe naar Saint-Gervais Mont Blanc roet in het eten te gooien voor Chris Froome. De Brit smakte door een spekgladde witte lijn tegen het asfalt in de afdaling van de Montée de Bisanne, waar ook onder anderen Bauke Mollema en Pierre Rolland onderuit schoven. Met een gescheurde gele trui slaagde Froome erin terug te keren in de groep der favorieten. Dankzij het beulswerk van zijn ploegmakker Wout Poels hield de Brit stand en de Nederlander kon rekenen op een stevige schouderklop als teken van dank.

De beste
In het gezelschap van zijn acht ploegmaats kwam Chris Froome tijdens de slotetappe over de streep en de Brit ging zo voor derde keer de geschiedenisboeken in als winnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij komt hiermee op gelijke hoogte met Philippe Thys, Louison Bobet en Greg LeMond en is nog twee Tourzeges verwijderd van de records van de vijfvoudige winnaars Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Chris Froome steekt zijn duim op: de winnaar is bekend van de Tour de France 2016. © ASO/G.Demouveaux

Om Chris Froome de komende dagen in levenden lijve te zien, moet je vandaag of morgen vrijhouden in je agenda. Slechts de na-Tourcriteriums van Aalst (België) en Surhuisterveen (Nederland) slaagden erin de Britse kampioen te contracteren.