Ion Izagirre heeft Team Movistar in extremis toch nog een overwinning bezorgd. Het was tevens de eerste Spaanse ritzege, al is Izagirre een echte Bask. Izagirre nam in de glibberige afzink van de Joux-Plane op vakkundige wijze afstand van de daalspecialisten Jarlinson Pantano (IAM Cycling) en Vincenzo Nibali (Astana). Chris Froome (Team Sky) kwam zonder kleerscheuren de laatste bergrit door en de Brit wordt zondag in Parijs gehuldigd als de winnaar van de 103e Tour de France. Er vielen geen spectaculaire aanvallen meer te noteren, waardoor het podium ongewijzigd bleef.

Voor het groot gedeelte van het peloton bood deze twintigste etappe de laatste hoop op ritwinst. Wie zowel de motivatie als benen had, sprong dus mee in de vroege vlucht. 30 van de 175 renners zaten zodoende uiteindelijk mee in de eerste kopgroep. Daaruit zou ook de winnaar komen. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) wilde graag de bergpunten sprokkelen, om zijn tweede plaats in dat klassement te behouden. De Belg scoorde maximaal op de drie cols.

De Gendt nam echter geen risico’s in de afdalingen. Pantano vloog hem in de afzink van de Col de la Ramaz (1e cat.) als een raket voorbij. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) volgde het spoor van Pantano en dat tweetal sloeg de handen ineen. Het duo begon met een interessante marge van 1’40” op het groepje achtervolgers aan de moordende Col de Joux Plane (11,6 km à 8,6). De Joux Plane was een col van de buitencategorie en tevens ook de laatste klim van deze Ronde van Frankrijk.

Nibali ging vanuit de achtergrond op jacht naar de twee leiders. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) moest op dat moment passen. Nibali overbrugde het gat op knappe wijze, waarna hij op 15 kilometer van het einde Alaphilippe en Pantano achter zich liet. Izagirre was echter hard op komst. Pantano wist zijn karretje net bij hem aan te haken. Samen kwamen zij twee kilometer onder de top toch weer terug tot Nibali. Het drietal dook gezamenlijk naar beneden richting Morzine-Avoriaz. Pantano maakte een stuurfoutje, terwijl Nibali vanwege Rio simpelweg heelhuids aan de finish wilde komen. Izagirre sloeg op deze wijze een gat en ze zagen de Spanjaard ook niet meer terug.

Kelderman kwam niet zonder kleerscheuren beneden. Onze landgenoot ging vlak voor de slotkilometer nog hard de hekken in. Zijn wiel slipte weg op de witte lijn en Kelderman schoof zo hard onderuit. Qua blessures bleef het bij diverse kneuzingen. Hij stapte weer op zijn fiets en finishte uiteindelijk als zevende.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo) liet zich ook opmerken. De Groninger toonde veel karakter door ten aanval te trekken op de Joux Plane. Hij vocht voor wat het waard was, maar het mocht niet baten. Hij verloor nog zes minuten op de groep-Froome en viel daardoor buiten de top-10. Fabio Aru (Astana) had een complete offday en kreeg liefst dertien minuten aan zijn broek. De Italiaan duikelde naar beneden in de stand: van zes naar dertien. Roman Kreuziger (Tinkoff) sloop dankzij zijn aanwezigheid de top-10 binnen. Joaquim Rodriguez (Katusha) belandde door een late uitval op de slotklim in zijn laatste Tour op een zevende plaats.

De top-vijf bleef ongewijzigd. Team Sky zat nog met vijf man in de selecte groep de favorieten en de dominante ploeg onderhield zoals altijd een strak tempo. De rest hield het bij volgen. Een strijd om de overige twee podiumplekken bleef daarmee helaas uit. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) en Nairo Quintana (Team Movistar) verdedigen zo zonder al te veel problemen hun positie.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 20: