Tour de France 2016 – Favorieten etappe 21 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 21

Het verhaal van de Ronde van Frankrijk 2016 is bijna geschreven. Alleen moet er nog een keertje gestreden worden voor een van de meest gegeerde etappezeges in de hele Tour. Welke sprinter mag na de zware Alpen bij afwezigheid van Cavendish vieren op de Champs-Elysées?

Parcours

De laatste rit in de Ronde van Frankrijk vergt eigenlijk nog weinig uitleg, maar toch beschrijven we ook voor de slotetappe van deze Tour nog eens graag de omloop. De aankomst van de 21ste rit zal niet gauw van plaats veranderen, maar de startplek varieert wel elk jaar. Dit keer is Chantilly aan de beurt. Aan het gelijknamige kasteel wordt de koers op gang getrokken en is het tijd voor een rondje leiderstruien showen en champagne drinken.

Na 32 kilometer valt er zowaar nog een bergpuntje te verdienen op de Côte de l’Ermitage. Negentien kilometer verder worden de renners onder luid gejuich ontvangen op de Champs-Elysées. Echt vlak gaat de avenue nergens. Als het peloton drie keer onder de aankomstboog gereden is, mogen de sprinters zich nog een laatste keer opmaken voor de tussensprint. Al is het maar de vraag of de rappe mannen daar trek in hebben, aangezien Sagan niet meer van zijn vijfde groen op rij te houden is. De streep van de tussenspurt valt overigens niet samen met die van de finish. Op het hoogste punt van de Champs-Elysees worden de punten verdeeld.

De renner passeren nog vijf keer de aankomst vooraleer de treinen de sprintkanonnen nog één keer mogen loslaten. Het zou ons verbazen, maar wie weet slaagt iemand er eindelijk nog eens in om alleen voorop te blijven. Dat is al van 2005 geleden toen Vinokourov in de spurt Bradley McGee en de nog piepjonge Fabian Cancellara klopte na een snedige aanval in de laatste drie kilometer.

Vorig jaar bewees Anna van der Breggen in La Course, de vrouwelijke tegenhanger van de slotrit, dat het nog steeds mogelijk is om een jagend peloton te slim af te zijn. Al is het mannenpeloton wel nog wat beter georganiseerd dankzij de verschillende sprinttreintjes dan dat bij de vrouwen het geval is.

Favorieten

Bij afwezigheid van Mark Cavendish krijgt Marcel Kittel een uitgelezen kans om zijn tweede ritoverwinning in deze Tour naar huis te brengen. De Duitser en zijn sprinttrein hebben al bij al de Alpen vrij vlot overleefd en dus kan Etixx-Quick Step op volle sterkte naar Parijs. Bryan Coquard kwam vorig jaar op de Champs-Elysées maar een half wiel tekort om Greipel te verslaan. Eerder in deze Tour, in Limoges scheelde het zelfs nog geen drie centimeter tegenover Kittel. Plaatst de Fransman zijn jump dit keer wel op het gepaste moment?

Voor Peter Sagan hoeft niets meer. Met groen en drie etappes op zak kan hij zonder twijfels afzakken naar de Spelen in Rio om te mountainbiken. Toch droomt elke renner ervan om een keer de koninklijke sprint in Parijs te winnen. Ondanks vijf groene truien is hem dat nog nooit gelukt. Dit jaar lijkt de Slowaak beter dan ooit, dus waarom zou de wereldkampioen niet voor nummer vier kunnen gaan?

André Greipel verschijnt in zijn zesde Tourdeelname voor het eerst in de Franse hoofdstad met lege handen. Gefrustreerd omdat het hem telkens aan kracht ontbrak in de massasprints trok hij de Alpen in. Kan hij die frustratie nog één keer omzetten in een fenomenale sprint en zijn zege in de slotrit van 2015 herhalen? Ook Alexander Kristoff heeft nog geen etappezege. In een millimetersprintje kwam Sagan in Bern nog over de Noor. Op de Champs-Elysées hoopt de beer van Stavanger de rollen om te keren. John Degenkolb is back in business. Zijn vierde plaats in Bern was zonder meer hoopvol na een voorjaar vol ellende. Met het oog op het WK in oktober zou het leuk zijn voor de Duitser om landgenoten als Greipel en Kittel een keer te kunnen aftroeven.

Sondre Holst Enger wrong zich in Zwitserland tussen Kristoff en Degenkolb. De spring-in-‘t-veld van IAM Cycling is zeker niet te beroerd om zich nog een laatste keer tussen de sprintkanonnen te mengen. Hoe dan ook heeft de 22-jarige Noor zijn visitekaartje in deze Tour afgegeven. Dat geldt eveneens voor Christophe Laporte. Hij is amper een jaartje ouder dan Holst Enger en sprintte al vijf keer top tien. Dylan Groenewegen heeft ondervonden dat sprinten in de Tour nog wel wat anders is dan in pakweg de Ster ZLM Toer. Toch heeft de Nederlander hier en daar wat klassenflitsen laten zien die hoop op de toekomst opleveren. Nog zo’n jong sprinttalent is Daniel McLay. In de openingsweek eindigde hij vier keer in de top tien, met een derde plek als uitschieter. Nadien finishte hij niet meer vooraan. Misschien kan de Brit zich nog wel een keer opladen voor het laatste sprintfestijn.

Verder houden we ook rekening met Sam Bennett. Na zijn crash in de eerste etappe leek zijn Tour niet lang te gaan duren, maar kijk, drie weken later heeft de moedige Ier Parijs toch maar mooi bereikt. Michael Matthews heeft al zijn gehoopte ritoverwinning beet. Voor de Australiër is het parcours in Parijs wellicht te vlak om te winnen. Davide Cimolai en Ramunas Navardauskas konden niet veel uitrichten in de Tour. Vooral die tweede is een gevaarlijke klant wanneer hij in het slot een alles-of-nietsaanval plaatst. Bij Dimension Data is het tot slot uitkijken naar Edvald Boasson Hagen die Mark Cavendish mag vervangen.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Marcel Kittel

**** Bryan Coquard, Peter Sagan

*** André Greipel, Alexander Kristoff, John Degenkolb

** Sondre Holst Enger, Christophe Laporte, Dylan Groenewegen, Daniel McLay

* Sam Bennett, Michael Matthews, Davide Cimolai, Edvald Boasson Hagen, Ramunas Navardauskas