Tour de France 2016 – Favorieten etappe 9 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 9

Een verrassende wending in de achtste etappe heeft ervoor gezorgd dat Chris Froome een dag eerder dan gepland in de gele trui mag rondrijden. Vlak voor de rustdag krijgen de renners een van de zwaarste bergrotten uit deze Tour voorgeschoteld. Is er iemand in staat om het treintje van Team Sky in de problemen te fietsen of kan Froome de Tour nu al naar zijn hand zetten op de moordende Arcalis?

Parcours

We zijn nog niet halverwege in de Ronde van Frankrijk maar de in totaliteit zwaarste etappe van allemaal dient zich misschien nu al aan. Daarvoor trekt de Tourkaravaan de grens aan de Pyreneeën over naar Spanje en Andorra. Het is pas de vijfde keer dat de Tour de ministaat bezoekt.

Van een vlakke aanloop is er, in tegenstelling tot gisteren, absoluut geen sprake. De start ligt immers aan de voet van de Port de la Bonaigua. De naam klinkt Frans maar ligt wel degelijk aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Na veertien kilometer klimmen aan gemiddeld 6,1% bereiken de renners de top van deze helling van eerste categorie.

Het duurt vervolgens vijftig kilometer voor we opnieuw gaan klimmen. Voor de sprinters, die ongetwijfeld een gaatje hebben moeten laten, is er dus nog wel wat ruimte om terug te keren. Met het oog op de tijdslimiet is dat geen overbodige luxe.

De Port del Cantó is opnieuw een col van eerste categorie in Spanje. Met 19 kilometer is het de langste helling van vandaag, maar ook de minst steile (5,1%). Na een afdaling van ruim 25 kilometer gaat het geleidelijk aan bergop richting ministaat Andorra. Aan de voet van de Côte de la Comella (tweede categorie), op 46 km van de streep, staat er nog een tussensprint op het programma. In ritten als deze krijgt Sagan een uitgelezen kans om zijn achterstand op de topsprinters in het puntenklassement te verkleinen. De wereldkampioen lijkt dit jaar echter de cols minder goed te verteren dan in de vorige editie.

De Côte de la Comella is slechts 4,2 kilometer lang, maar heeft met 8,2% wel een gemiddelde stijgingspercentage om u tegen te zeggen. En wat dan gezegd van de Col de Beixalis. Nog een tikje steiler dan de vorige helling en twee kilometer langer. Door de snelle opeenvolging van cols is recupereren nog nauwelijks mogelijk.

Dé scherprechter voor de eerste rustdag is natuurlijk de Arcalis. Volgens het officiële roadbook begint de klim pas op tien kilometer van de top, maar ook de acht voorgaande kilometers lopen lichtjes op en kunnen de latere verzuring al wat in de hand werken. De achttien km van de Arcalis hebben een gemiddelde hellingsgraad van 5,2%. De tien km waarvan sprake is in het roadbook stijgen met 7,2%. Wie vandaag het geel pakt, kan zich minstens tot en met Quatorze Juillet van de leiderstrui verzekeren.

In 2009 finishte de Tour al eens op de Arcalis. De verrassende Brice Feillu boekte destijds zijn tweede (en nog steeds laatste) profzege, naast een rit in de Ronde van de Elzas. Van de top tien in de toenmalige uitslag is enkel Alberto Contador er nog bij.

Favorieten

Dat hij kon klimmen als de beste was geen geheim. Vandaag bleek dat Chris Froome ook een krak is in het dalen. Tenzij Team Sky een vluchtersgroepje voorop laat, zal de ritzege morgen voor het eerst naar de beste klimmer gaan, want dan finishen we op de top van de loodzware Arcalis. Zijn team is ronduit indrukwekkend en dat zal hem zeker van pas komen om zijn voorsprong in de algemene stand uit te diepen.

Nairo Quintana liet zijn opponent begaan in de afdaling. Bergop doet hij dat ongetwijfeld niet. Wie op dat gebied het sterkste is, is in deze Tour nog niet duidelijk geworden. Het is het handelsmerk van Froome geworden om op de eerste aankomst bergop uit te pakken. Nu heeft hij dat een dag eerder gedaan. Kan de kleine Colombiaan ‘in ruil’ de rol van beste klimmer overnemen?

Daniel Martin was verrassend sterk in de achtste etappe. Hij wist vlot de prikken van Quintana en Froome te beantwoorden. Door het straffe nummer van Froome mistte hij de gele trui. Kan de Ier van Etixx-Quick Step opnieuw het wiel houden van de topklimmers? Als hij er in de laatste kilometer nog bij is, zit de tegenstand in ieder geval met een probleem.

Dat kan ook gezegd worden van Joaquim Rodriguez. Weinigen hadden hem daar verwacht, maar hij staat toch maar mooi derde in het algemeen klassement. Ook hij heeft bergop een haast ongeëvenaarde eindspurt in de benen, maar dan zal hij wel het verschroeiende tempo van Movistar en vooral Sky moeten volgen. Misschien wel de meest intense aanval in de eerste bergrit kwam van Romain Bardet. De Fransman zorgde eigenhandig voor een serieuze schifting. Het elitegroepje werd niet veel later wel nog wat aangedikt, maar dat Bardet, in tegenstelling tot Thibaut Pinot, die andere Franse chouchou, in hoogvorm verkeert is duidelijk. Fabio Aru ging in het slot van de etappe nog op zoek naar Chris Froome, maar de vogel was gaan vliegen. Op de cols beperkte de Astana-renner zich tot volgen. Speelde hij nog verstoppertje of kon hij niet beter?

Roman Kreuziger heeft het kopmanschap bij Tinkoff overgenomen van Alberto Contador. De Tsjech werd in 2013 al een keer vijfde als superknecht voor Contador. Nu komt alle druk bij het team van Oleg Tinkov op zijn schouders terecht. Kan hij dat aan? Bauke Mollema reed op hangen en wurgen de cols op, maar beantwoordde wel iedere aanval, wat zeker niet van alle schaduwfavorieten gezegd kan worden. Trekt de Nederlander die goede vorm door in Andorra? Tejay Van Garderen en Richie Porte, het straffe duo van BMC, heeft zich nog niet laten opmerken tijdens deze Tour. Door mechanische pech volgt de Australiër wel al op twee minuten van Froome. De etappe voor de rustdag is misschien de ideale gelegenheid om er wat aan te doen.

Verder is het ook kijken naar wat Alejandro Valverde zal doen in dienst van Nairo Quintana. De twaalf jaar jongere Simon Yates houdt ondanks zijn zware val dan weer uitstekend stand in de favorietengroep. Met het oog op de welgekomen rustdag kan de drager van de witte trui dat misschien nog een keertje. Als je hem meeneemt naar de finish heb je er een lastige klant aan. Pierre Rolland schuurde in volle afdaling een rotswand. Is de klimmer van Cannondale voldoende hersteld van dat bange moment om mee spelen voor de dagzege? Hij is in ieder geval een van de renners die van de topploegen wat vrijgeleide krijgen, gezien zijn (beperkte) achterstand in het klassement.

Louis Meintjes staat ook nog maar op een halve minuut van de gele trui. Een mooie ereplaats zou er opnieuw moeten inzitten voor de kleine Zuid-Afrikaan. Hou ten slotte ook Alberto Contador in het oog. In het klassement lijkt hij een geslagen hond, maar in het verleden is al vaker gebleken dat de Spanjaard er niet voor terugdeinst om de debatten al vroeg in de koers te openen. Het is echter wel de vraag of hij daar in deze vorm toe in staat is.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Chris Froome

**** Nairo Quintana, Daniel Martin

*** Romain Bardet, Joaquim Rodriguez, Fabio Aru

** Roman Kreuziger, Bauke Mollema, Tejay van Garderen, Richie Porte

* Adam Yates, Alejandro Valverde, Pierre Rolland, Louis Meintjes, Alberto Contador

  • Timon

    10 juli 2016 #1 Author

    *Adam Yates