Marcel Kittel heeft Etixx-Quick Step eindelijk een dagzege bezorgd. De Duitser greep net naast de gele trui in de openingsrit, terwijl Julian Alaphilippe een dag later nipt werd geklopt door Peter Sagan. Net als gisteren moest er een finishfoto aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Kittel haalde het met minuscuul verschil voor de Fransman Bryan Coquard van Direct Energie.

Vier avonturiers trokken ten aanval in de langste rit (237,5 kilometer) van deze Tour. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAM Cycling) en Andreas Schillinger (Bora-Argon 18) wilden na de saaie rit van gisteren wel voor wat actie zorgen. Het bleek echter onmogelijk om het peloton te verrassen. Irizar en Naesen werden op acht kilometer van het einde ingerekend.

De aankomst liep de laatste 500 meter met vijf procent omhoog, dus het was voor de rappe mannen cruciaal om perfect gepositioneerd te zijn voor de sprint. Kittel werd afgezet in het wiel van André Greipel (Lotto Soudal) en kwam vervolgens met veel overmacht voorbij zijn landgenoot. Coquard kwam vanuit de achtergrond nog wel ijzersterk opzetten, waardoor de jury zelfs nog even de beelden moest bestuderen. Het mocht helaas niet zo zijn voor Coquard. Daar kon zelfs een gebed niets aan veranderen.

Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) reed ook fantastische sprint. Helaas zat de Nederlands kampioenen rond de 20e positie, toen zijn concurrenten aangingen. Groenewegen had duidelijk veel ‘power’ in de benen, want onze landgenoot eindigde uiteindelijk nog op een knappe vierde plaats. Hij bevestigde daarmee dat het winnen van een etappe geen onmogelijke missie is. Er is echter nog werk aan de sprinttrein van LottoNL-Jumbo.

Peter Sagan (Tinkoff) werd derde en start ook in de vijfde rit in de Maillot Jaune.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 4: