In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 8 Jarlinson Pantano

De Zwitserse formatie IAM Cycling stopt na dit jaar als wielerploeg. De sponsor trekt zich terug en voor de 28 renners die er onder contract staan is het zaak om zich in de kijker te rijden om ook volgend jaar verzekerd te zijn van een plekje bij (het liefst) een World Tourploeg. Negen van de 28 renners komen aan de start van de Tour en voor de meesten zal het eigenbelang groter zijn dan het ploegenbelang. Om die reden tip ik niet de Zwitserse kopman Mathias Frank, maar de Colombiaan Jarlinson Pantano.

De 27-jarige Pantano is (zoals bijna iedere Colombiaanse wielrenner) gespecialiseerd in het klimwerk. Op jonge leeftijd behaalde hij al mooie resultaten in meerdaagse wedstrijden, waardoor hem een grote toekomst werd voorspeld als ronderenner. Als negentienjarige werd hij in de GP Wilhelm Tell tweede en presteerde daar beter dan bijvoorbeeld de huidige kopman van BMC, Tejay van Garderen. (De Amerikaan met Nederlandse roots zou vaker in uitslagen achter Pantano komen.) In de Ronde van de Toekomst werd hij zevende (2008) en derde (2010) maar daarna bleven de resultaten uit. In de kleinere rondes mengde hij zich in de strijd om het bergklassement en er werd zowaar één gewonnen, die van de Ronde van de Middellandse Zee.

Pantano reed twee keer de Giro en vorig jaar maakte hij zijn Tourdebuut. In die rondes was hij verschillende keren in de aanval en bleef hij met zijn medevluchters tot aan de finish vooruit. Dit heeft hem in heuvelachtige- en bergetappes in drie rondes, drie derde plaatsen opgeleverd. Zijn grootste succes dateert van een maand geleden toen hij in de Ronde van Zwitserland de laatste etappe won. De tot 57 kilometer ingekorte etappe werd gewonnen door bergop bij iedereen weg te rijden en de in de afdaling aangesloten achtervolgers in de sprint te verslaan. Opnieuw was Van Garderen een van de geklopten.

Historisch gezien zal Jarlinson Pantano aankomende Tour minimaal één keer in de ontsnapping zitten van een bergrit. Gezien zijn huidige vorm en het stoppen van zijn werkgever aan het eind van het seizoen, zal hij meer dan ooit gemotiveerd zijn er meer dan een derde plaats uit te halen.

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!