Tourtip 6: Thibaut Pinot

AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 6 juli 2016 22:09 Redactie

In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top, zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 6 Thibaut Pinot.

Opnieuw een Franse wielrenner als Tourtip en wederom niet de minste. Thibaut Pinot is kopman van Française des Jeux en de hele ploeg zal in dienst van hem rijden. Het klassement is het enige dat telt.

Statistisch gezien is het nog lang geen zekerheidje, dat goede klassement. Pinot heeft de rare eigenschap een goed jaar met een slecht jaar af te wisselen. Na goed-slecht-goed-slecht in de afgelopen vier edities zou er weer een goede Tour van hem verwacht mogen worden. Maar zodra de druk toeneemt, dreigt hij te verzaken en druk is dit jaar weer hoog: hij wordt in eigen land gezien als de volgende Franse Tourwinnaar.

Pinot was net 22 toen hij zijn eerste Tour reed, en direct won hij een bergetappe. De tiende plaats in het algemeen klassement zorgde voor hoge verwachtingen erna. Hij kon het echter niet waarmaken en zat in de Tour van 2013 bevend van angst op zijn fiets zodra het asfalt naar beneden afliep. Pinot werd door de buitenwacht afgeschreven met psychische problemen en angsten die niet pasten bij een wielrenner. Hij zou enkel ritten bergop kunnen winnen. De Tour van 2014 werd hij prompt derde en won hij de witte trui. In de Tour van vorig jaar dreigde het weer mis te gaan. In de voorlaatste etappe, die naar Alpe d’Huez, wist hij te winnen en gaf daarmee wat glans aan eigenlijk een mislukte Tour.

Behalve de Tour rijdt hij natuurlijk ook de rest van het jaar, en pakt hij hier en daar de overwinning in een etappe en zijn er volop ereplaatsen. Wat opvalt is dat hij zijn tijdrit heeft verbeterd. In zijn eerste goede Tour kwam hij in drie tijdritten niet verder dan een 41e plaats en in zijn tweede goede Tour was er één tijdrit, toen werd hij twaalfde. Zijn ploeg nam speciaal voor hem een tijdrittrainer in dienst en fietsenfabrikant Lapierre ontwikkelde hun tot dan toe beste model verder door. Het wierp zijn vruchten af. Dit jaar won hij op deze discipline al drie keer, waaronder in Romandië waar hij onder anderen Tom Dumoulin en Christopher Froome versloeg en het hoogtepunt beleefde hij eerder deze week toen hij Frans kampioen werd.

In plaats van tijd te verliezen in de tijdrit kan Pinot voor het eerst zelfs tijd gaan winnen op zijn naaste concurrenten. Ook nu de druk verdeeld is over een aantal landgenoten (Barguil, Bardet, Vuillermoz, etc.) lijkt de inmiddels 26 jaar oude Thibaut Pinot opnieuw klaar om aan de verwachting te gaan voldoen, namelijk het podium in Parijs.

 

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!