In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 2: Alexis Vuillermoz

Hij werd al eens Frans-, Europees- én Wereldkampioen op de mountainbike, maar sinds een paar jaar is Alexis Vuillermoz toch echt wielrenner. Samen met onder andere Warren Barguil, Thibaut Pinot en ploeggenoot Romain Bardet vormt Vuillermoz een lichting talentvolle renners die de Fransen hun Tour weer glans moet gaan geven. Rijdt Vuillermoz deze ronde na etappe twee in het geel? Waarom niet?

De voor AG2R la Mondiale koersende Vuillermoz weet dus wel hoe je een koers moet winnen. Ook op de weg haalde hij in zijn nog prille carrière al mooie resultaten. De Waalse Pijl van 2015 was al een voorteken. Hij werd er zesde in de sprint op de Muur van Hoei. In de Tour van dat jaar stond dezelfde aankomst op het programma. Ditmaal werd hij derde en later die week versloeg hij iedereen op de iets langere en iets minder steile Muur van Bretagne. Na een spectaculaire versnelling hadden topfavorieten als Daniel Martin en Alejandro Valverde het nakijken. De naam van Vuillermoz als puncheur was gevestigd.

Een soortgelijke aankomst als op de Muur van Bretagne ligt nu aan de finish van de tweede etappe en luistert naar de naam Côte de la Glacerie. Deze aankomst bestaat uit twee delen, namelijk de Côte van 1900 meter bij een gemiddelde stijging van 6.5% en daarna nog 700 meter bij een gemiddelde stijging van 5.7%. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de winnaar van deze etappe het geel omgehangen krijgt. De concurrentie zal komen uit de hoek van Alejandro Valverde, Michael Matthews, Peter Sagan, maar ook Tom Dumoulin wordt na zijn succes in de Vuelta en Giro tot de kanshebbers gerekend. Die laatste overigens vooral door de Nederlandse kenners.

Mocht het deze etappe niet lukken, dan zullen we Vuillermoz zeker nog eens tegenkomen. In etappe 5 bijvoorbeeld. Deze is met zes gecategoriseerde heuvels uitermate geschikt voor vluchters, maar mocht er een grote groep aan de finale beginnen, zal de puncheur in het voordeel zijn. Op 2500 meter van de streep ligt namelijk de top van Col de Font de Cère, een heuvel uit de derde categorie met een lengte van 3300 meter en gemiddelde stijging van 5.8%.

Behalve de aankomsten heuvelop zal Vuillermoz ook zijn beste eindklassering van 2015 willen verbeteren. Toen werd hij 27e en in de Giro werd hij al eens elfde (2014). Kansen voor etappewinst zijn er, net als voor een goed klassement.

 

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!