Een week geleden was hij nog afgeschreven, nu wint hij de Giro. Vincenzo Nibali heeft de Giro d’Italia op zijn kop gezet. In de laatste bergrit reed hij de tegenstand op een hoopje, terwijl roze trui Esteban Chaves een halve offday kende. Steven Kruijswijk hield ondanks zijn blessure knap stand, maar verloor toch zijn podiumplek in de algemene klassering nog aan Alejandro Valverde. O ja, Rein Taaramaë won de twintigste etappe.

Op de Col de Vars probeerden Mikel Nieve en Damiano Cunego weg te raken uit het peloton. De twee waren nog verwikkeld in een verbeten strijd om de bergtrui. Uiteindelijk wisten tien renners voor afscheiding te zorgen. Visconti, Nieve, Atapuma, Dombrowki, Taaramae en Brambilla waren de opvallendste namen. Cunego kon zijn wagonnetje niet aanhaken en leek zo zijn bergtrui nog uit handen te geven. Alejandro Valverde was de eerste favoriet die een prik uitdeelde, maar werd snel tot de orde geroepen.

Ook Stefan Denifl had zijn zinnen gezet op de blauwe trui. De Oostenrijker kwam als eerste boven op de Col de Vars en stond quasi gelijk met Mikel Nieve. Na een korte aanval bergaf van Gianluca Brambilla nam Nieve het roer over. De Spanjaard van Sky ging solo op zoek naar bergpunten. De Col de la Bonette nam hij volledig alleen voor zijn rekening en veroverde zo de bergtrui.

In de achtergrond leidde vooral Orica-GreenEdge de debatten voor roze trui Chaves. Het peloton gaf ruim tien minuten prijs en maakte zich vandaag niet druk om de ritzege. Steven Kruijswijk ging ondanks zijn ribblessure goed mee met de toppers.

In de lange afdaling van de Col de la Bonette nam de nieuwe bergkoning geen risico’s en werd opgeslokt door de achtervolgende groep. Bij aanvang van de laatste grote col in deze Giro, de Colle della Lombardia, kozen Dombrowski, Atapuma en Visconti het hazenpad, maar na enkele kilometers kwamen Taaramae, Nieve en Kangert weer ansluiten. Doordat hij al vroeg in de etappe met zijn krachten gewoekerd heeft, moest Nieve gauw de rol weer lossen.

Tien minuten verderop was het peloton intussen gereduceerd tot een elitegroepje van vijftien renners onder impuls van Jakob Fuglsang. Michele Scarponi was de volgende tempobeul bij Astana. Nibali en Chaves losten elkaar van geen vin. Kruiswijk Valverde en Jungels zaten attent in het wiel van de leider. Ook Majka en Uran hielden stand.

Atapuma en Dombrowski demarreerden slag om slinger, maar het was Taaramae die wist weg te glippen. Achteraan werd de Giro intussen in een beslissende plooi gelegd.  Scarponi had zijn kopman afgezet. Nibali, Chaves en Valverde reden weg, maar de ex-Tourwinnaar lanceerde zijn tweetrapsraket nog een keer. Chaves kon het wiel niet houden en ook Valverde moest passen, maar de Haai van Messina kon niet meteen een grote voorsprong bij elkaar fietsen. Chaves en Valverde leken op eigen tempo zelfs wat van de achterstand af te knabbelen.

Nibali kreeg intussen Kangert in steun nadat de Est zich vanuit de kopgroep had laten uitzakken. Vanuit de achtergrond keerde Rigoberto Uran zowaar terug bij Valverde en Chaves, en zette zich meteen op kop voor zijn landgenoot. Vlak voor de top van de Colle della Lombardia was de rol van Kangert uitgespeeld en bestormde hij alleen de roze hemel.

Esteban Chaves moest de bodem tot de kelk ledigen. De Colombiaanse pocketklimmer kon zelfs het tempo van Valverde en Uran niet aan. Jungels, Kruijswijk en Majka keerden bovendien terug bij de klimgeit van Orica-GreenEdge.

Nibali kreeg vervolgens nog acht kilometer afdaling, zijn geliefkoosde terrein, voor de wielen geschoven. Met bijna een minuut voorsprong op Chaves en co kon het bijna niet meer mislopen voor de Siciliaan. Valverde bedreigde intussen de podiumplek van Steven Kruijswijk. Op de slothelling van dik twee kilometer stond er dus nog heel wat op het spel.

Rein Taaramaë wist vooraan Darwin Atapuma af te houden en pakte zo zijn tweede etappezege in een grote ronde, na de veertiende rit in de Vuelta van 2011. Een geëmotioneerde Atapuma liep voor de tweede keer in enkele dagen de ritzege mis en droop teleurgesteld af.

Aangemoedigd door roekeloze tifosi sleepte Nibali zich met een sierlijke tred naar de finish. Chaves vond leek intussen zijn tweede adem teruggevonden te hebben, maar dat was van korte duur, want Jungels en Majka moesten al gauw de koppositie overnemen in het groepje-Chaves.

Op 1 minuut 36 seconde van Nibali bereikte Chaves doodgemoedereerd de streep en zo pakt de Italiaanse kampioen in extremis alsnog zijn tweede Ronde van Italië. Helaas voor Steven Kruijswijk moest hij zijn derde plek nog afstaan aan Alejandro Valverde.

Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 20: