Giro d’Italia 2016 – Favorieten Roze Trui Giro d’Italia 2016 – Favorieten Roze Trui

De 99e Giro d’Italia staat op het punt van beginnen! Het is een editie met een sterk Nederlands tintje, want de Ronde van Italië vertrekt op vrijdag 6 mei in ons land. Na Groningen (2002) en Amsterdam (2010) heeft nu Apeldoorn de eer om de grootse start te organiseren met een rit tegen de klok. De provincie Gelderland is drie dagen het centrum van de wielerwereld, want de eerste ritten in lijn eindigen respectievelijk in Nijmegen en Arnhem. Daarna stapt de hele meute op het vliegtuig, waar men tot en met zondag 29 mei hard zal strijden om de felbegeerde roze trui. In deze voorbeschouwing bespreken wij onze favorieten voor de eindzege. Wie volgt Alberto Contador op?

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

Schrijf je ook in voor het Cycling Story Koersspel! Stel je ideale team van 15 renners samen en maak kans op een mooie hoofdprijs. Klik hier om je aan te melden!

1. Vincenzo Nibali (Astana)
Er is maar één uitgesproken topfavoriet voor La Maglia Rosa en dat is Vincenzo Nibali. Gezien zijn enorme staat van dienst bestaat daar geen twijfel over. De Italiaan schreef met de Giro (2013), Tour (2014) en Vuelta (2010) alle drie de grote ronden op zijn naam. Een waanzinnige prestatie. Slechts vijf grootheden uit de wielersport gingen hem voor. Dit jaar won hij enkel de Ronde van Oman, maar in zijn geboorteland zal hij er staan. De Haai van Messina piekt altijd perfect naar een grote ronde. Alleen vorig jaar ging het mis. In de Ronde van Frankrijk ontbrak de topvorm en werd hij vierde, terwijl de Ronde van Spanje uitliep op een fiasco. Al in de tweede etappe werd Nibali uit koers gezet, omdat hij te lang aan de volgauto had gehangen. Een pijnlijk moment voor een coureur van zijn kaliber. De 31-jarige Nibali is er nu dan op gebrand om revanche te nemen.

2. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Deze Spanjaard behoort al een decennia lang tot de absolute wereldtop. Zowel in de klassiekers als het rondewerk. En er zit nog absoluut geen sleet op deze 36-jarige geweldenaar. Vorig jaar realiseerde hij nog zijn droom door op het podium te eindigen van de Tour de France. Nu dat doel bereikt is, heeft zijn focust verlegd naar de Giro. Opvallend: Valverde is een Giro-debutant! We zijn zeer benieuwd hoe ver hij kan komen. Zijn vorm in april was alvast uitstekend, gezien zijn overwinningen in de Ronde van Castillië y Leon (twee ritten + eindklassement) en de Waalse Pijl. We verheugen ons al op een mooie strijd met Nibali en co. Zeker op de steile aankomsten kan hij de concurrentie pijn doen met zijn explosiviteit.

3. Mikel Landa (Team Sky)
Onze voorlopige top-drie wordt compleet gemaakt door Mikel Landa. De kopman van Team Sky moet na een fantastisch jaar zijn prestaties zien te bevestigen. In 2015 beleefde hij immers zijn grote doorbraak met een derde plaats in het eindklassement. De Spanjaard won ook nog eens twee zware bergetappes in de slotweek. Landa werkte via de Ronde van het Baskenland en de Giro del Trentino toe naar deze Giro. Reed hij in het Baskenland nog onopvallend (twaalfde in de eindstand), zo sterk was hij in de Italiaanse rittenkoers. Landa sloeg een dubbelslag in de tweede rit en gaf zijn leiderstrui niet meer uit handen. Hij beleefde dus een uitstekende generale repetitie. We gaan waarschijnlijk dus weer genieten van zijn klimcapaciteiten.

4. Rafal Majka (Tinkoff)
Majka stond in 2014 voor het laatst aan de start in de Ronde van Italië. Hij werd destijds knap zesde, maar heeft sindsdien nog een enorme stap voorwaarts in zijn loopbaan gezet. Zijn opmars begon in de Tour van 2014, waar hij twee ritten en de bolletjestrui veroverde. Een jaar later was hij de meesterknecht van Alberto Contador, maar hij wist toch weer een etappe mee te kapen. Het hoogtepunt volgde echter in de Vuelta, waar hij na een loodzware tocht de derde plaats bezette in de eindstand. Dat versterkte zijn geloof in eigen kunnen. De Pool hoopt namelijk ooit een grote ronde te winnen. Hij bezit als klimmer absoluut uitstekende kwaliteiten, maar zijn tijdrit is duidelijk zijn zwakke punt. Als hij in deze Giro niet te veel tijd verliest in de drie tijdritten, wordt hij een gevaarlijke kandidaat.

5. Ilnur Zakarin (Katusha)
Voor de Ronde van Romandië 2015 had niemand ooit gehoord van de Ilnur Zakarin. Zijn belangrijkste triomfen waren tot dan toe het Russisch kampioenschap tijdrijden 2013 en de Ronde van Azerbeidzjan 2014. Hij verbaasde dan ook de gehele wielerwereld door uit het niets de eindzege in de Ronde van Romandië voor zich op te eisen. Zijn naam was in één klap gevestigd. Een goed eindklassement in de Giro was die maand nog te hoog gegrepen, maar de Rus was wel de sterkste in etappe 11. Dit keer moet hij wel een rol van betekenis kunnen spelen in het eindklassement. Zakarin is immers bezig aan een heel constant jaar. Zijn resultaten: Parijs-Nice (4e), Ronde van Catalonië (7e), Luik-Bastenaken-Luik (5e), Tour de Romandië (4e). Vestigt hij deze maand zijn naam als ronderenner?

(Steven Kruijswijk. Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(Steven Kruijswijk. Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Carlos Betancur (Team Movistar), Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale), Rigoberto Uran (Cannondale)
Kruijswijk is de Nederlandse troef op een hoge eindklassering. Onze 28-jarige landgenoot hoopt zijn zevende plaats van 2015 minstens te evenaren. Toen toonde hij zijn klasse na enkele jaren van blessureleed. In de laatste week hoorde Kruijswijk zelfs overduidelijk bij de beste vijf renners in koers. We gunnen hem zeker ook een etappezege, nadat hij er toen tweemaal zeer dichtbij was. Pozzovivo heeft net als Kruijswijk te maken gehad met een zware blessure. Hij maakte vorig jaar een heftige val mee in de Giro, maar nadert stap voor stap zijn oude niveau. Komt hij in de buurt van zijn vijfde plaats uit 2014?

Het Colombiaanse wielrennen staat dankzij een fantastische generatie weer helemaal op de kaart. Nairo Quintana is de kopman van het stel, maar hij is afwezig. Betancur (26), Chaves (26) en Uran (29) moeten nu de eer van hun land verdedigen. Laatstgenoemde was zowel in 2013 en 2014 de nummer twee van de Giro. Na een mager jaar bij Etixx-Quick Step hoopt hij nu bij Cannondale weer terug te keren aan de top. In Romandië klom hij met de beste coureurs mee omhoog, dus voorlopig lijkt hij op de goede weg. Chaves is de coming man van het gezelschap, na zijn doorbraak in de Vuelta van 2015. Hij werd knap vijfde, boekte twee ritzeges en droeg bovendien vijf dagen de leiderstrui. Dat schept verwachtingen. Rondom Betancur zijn die wat getemperd na twee slechte seizoen. Ritsuccessen in de recente rondes van Castillië y Leon en Asturië bieden toch wat hoop. Want qua talent is hij een geweldige renner, zoals hij in de Giro van 2013 bewees met een vijfde plaats. We sluiten niet uit dat we komende maand weer fraaie dingen van hem zien.

Tom Dumoulin. © Vuelta a España.

Tom Dumoulin. (© Vuelta a España)

Outsiders. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin), Sergey Firsanov (Gazprom-Rusvélo), Ryder Hesjedal (Trek-Segafredo), Tanel Kangert (Astana), Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondiale)
De nieuwe Nederlandse wielerheld Tom Dumoulin heeft dit seizoen één hoofddoel: de Olympische tijdrit in Rio de Janeiro. De Limburger focust zich deze Giro op de drie tijdritten. Het zou natuurlijk grandioos zijn als hij La Maglia Rosa zou veroveren in Apeldoorn! Onze landgenoot zou hem dan wel eens meer dan een week kunnen houden. Ondanks zijn weergaloze Vuelta start hij hier niet met klassementsambities. Maar wellicht begint het toch te kriebelen, mocht hij er in de tweede week nog prima voor staan.

Onder de outsiders scharen wij ook Ryder Hesjedal. De Canadees zorgde in 2012 voor een megastunt door zich tot eindwinnaar te kronen. Zijn speciale band met deze ronde kan hem wellicht weer tot grote hoogte doen stijgen. Péraud is met zijn 38 jaar nog een oudere debutant dan Alejandro Valverde. Het is even afwachten met welk doel de Fransman, die verrassend tweede werd in de Tour van 2014, hier aan het vertrek verschijnt. De opdracht voor de Est Kangert is duidelijk, want hij moet Nibali aan de eindzege helpen. Mochten de omstandigheden daarom vragen, dan zou hij mogelijk voor eigen kans mogen gaan. Kangert is een man in vorm, want hij won twee etappes in de Giro del Trentino, waar hij ook als tweede eindigde in de eindrangschikking. Hij kwam daar Sergey Firsanov tegen, de nummer vier van die rittenkoers en grote onbekende in dit rijtje. De 33-jarige Rus won kort daarvoor wel de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Klimmen kan hij dus zeker. Gaat hij de sensatie van dit jaar worden?

De favorieten voor de Giro d’Italia 2016 volgens Cycling Story:
***** Nibali
**** Valverde, Landa
*** Majka, Zakarin, Uran
** Kruijswijk, Chaves, Pozzovivo, Betancur
* Hesjedal, Dumoulin, Péraud, Kangert, Firsanov

Joker: Jakub Fuglsang (Astana)