Recensie – Forza Cycling: effectiever trainen voor wielrenners Recensie – Forza Cycling: effectiever trainen voor wielrenners

Onze interesse voor wielerboeken is altijd groot, dus ook toen dit eerder dit jaar Forza Cycling uitkwam. Dit is niet een typisch boek met wielerverhalen of over de carrière van een (ex-)profrenner, alhoewel Forza Cycling leuke anekdotes en ervaringen bevat van wielrenners als Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Louis Vervaeke. Het boek is veel meer dan dat en we werden positief verrast.

Net als veel van onze lezers zitten ook wij van team Cycling Story regelmatig op de fiets. De één vaker en fanatieker dan de ander, maar allen hebben we dezelfde passie: de liefde voor wielrennen, zowel het kijken ernaar als het zelf beleven. Persoonlijk train ik iedere week meerdere uren op de fiets (o.a. met Zwift) en daarbij probeer ik natuurlijk zo effectief mogelijk met de tijd om te gaan die beschikbaar is. Want waar profrenners alle tijd(?) hebben om hun dag in te vullen met hun sport, is het voor ons ‘normale stervelingen’ meestal niet mogelijk om meer dan een paar uur per week op de fiets door te brengen wegens familie, werk, (andere) sport, sociale verplichtingen, etc., etc. Afijn, u kent het waarschijnlijk wel. Dit is waar Forza Cycling om de hoek komt kijken.

Kort, bondig en compleet
Juist het efficiënt met je tijd omgaan is waar het in Forza Cycling om draait. In mijn drang naar efficiënter en effectief trainen heb ik in de afgelopen jaren boekwerken als The Triathlete’s Training Bible (voor wielrennen specifiek: The Cyclist’s Training Bible) en Training and Racing with a Power Meter doorgespit. Vaak met een arceerstift in de hand, want deze boeken zijn allebei enkele centimeters dik. Ik was daarom positief verrast toen ik Forza Cycling opensloeg en de manier zag waarop het boek geschreven is: kort en bondig.

Waar andere boeken je soms laten verdrinken in de (wetenschappelijke) details, is Forza Cycling juist kort, bondig en compleet. Meer tijd dus om te fietsen!

In tegenstelling tot de eerdergenoemde boeken doen coach Nick Audooren en auteur Pieter Vanderhaegen in Forza Cycling niet alle facetten van het menselijk lichaam die bij trainen komen kijken uit de doeken, noch beschrijven ze de scheikundige achtergronden van de energiesystemen die je daarbij gebruikt of de wetenschappelijke achtergronden van verschillende vermogenszones. Wat ze wel doen is het op een toegangelijke manier uitleggen van (onder andere) je omslagpols en VO2-max en hoe je je trainingszones kunt bepalen voor hartslag en vermogen. Het maakt het boek begrijpelijk voor ‘dummies’ en tevens een bondige opfrisser en overzichtelijk naslagwerk voor diegenen die al wel bekend zijn met de termen. De hoofdlijnen van het boek zijn grotendeels gelijk aan de eerdergenoemde dikke pillen en bevatten alle informatie die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Zowel voor de tijd die je op de fiets doorbrengt als daarnaast.

Forza Cycling Tiesj Benoot

Tiesj Benoot is één van de profrenners die aan Forza Cycling hebben meegewerkt. (foto: © Borgerhoff & Lamberigts)

Niet alleen fietsen
Naast de verschillende soorten trainingen en trainingsniveaus, enkele trainingsschema’s (inclusief routes in de Ardennen) en bouwstenen voor het maken van je eigen trainingsschema beschrijft Forza Cycling ook de andere kant van trainen voor wielrenners: het deel naast de fiets. Core-stability (rompstabiliteit), kracht- en flexibiliteitsoefeningen, herstel, voeding en psychologie komen allen aan bod. De voorbeelden van oefeningen naast de fiets en voorbeeld voedingsplannen zijn interessant om je eigen routines eens na te gaan. In het boek beschrijven Tiesj Benoot en Jens Keukeleire bijvoorbeeld hoe ze MyFitnessPal gebruik(t)en, om uit te vinden hoe de verhouding koolhydraten, vet en eiwitten in hun voeding is, om zo de voeding op verschillende trainingen af te stemmen, wat het trainingseffect sterker maakt. Wellicht is niet alles van interesse voor de gemiddelde recreant; de serieuzere recreant komt er echter goed mee aan zijn/haar trekken en wellicht tot nieuwe inzichten. Het boek leest vlot en makkelijk weg, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Voor elke klassieker eet ik drie borden met poffertjes en confituur. Dat werkt voor mij. Tiesj Benoot

Door het boek heen delen de Vlaamse profrenners Tiesj Benoot (die eerder dit jaar nog als derde eindigde in De Omloop), Louis Vervaeke en Jens Keukeleire en een hele groep professionals verbonden aan de sport (o.a. trainers, fysiologen, psychologen en ook de materiaalman) hun inzichten. Wat voor de één werkt, hoeft niet altijd voor de ander te werken, maar door het delen van hun visies en ervaringen kan je voorkomen om sommige van dezelfde fouten te maken. Bovendien geeft het een leuk kijkje in het leven van de profrenners.

Conclusie
Forza Cycling cover

De kernprincipes van wat een training effectief maakt, en de nodige achtergrond (niet meer en niet minder), dat is wat Forza Cycling perfect bespreekt. Dit maakt het wat ons betreft een prima boek met trainingsadvies voor die wielrenners die meer willen begrijpen over hun training en/of hun trainingsmethodes willen verbeteren, maar ook tijd willen overhouden om te fietsen. Ook de ambitieuze recreant die een fietsdoel wil realiseren en op een efficiënte manier progressie wil boeken zal prima uit de voeten kunnen met dit overzichtelijke fietshandboek. Het is begrijpelijk en vlot geschreven, maar compleet, en af en toe afgewisseld met ervaringen en anekdotes die een leuk kijkje in het profwielrennen geven. Dit maakt het ook voor de passieve wielrenner een leuk boek om te zien wat er allemaal komt kijken in het leven van profwielrenners.
Forza Cycling is beschikbaar bij bol.com voor 22,95 euro.