WK wielrennen 2015 – Favorieten wegrit elite mannen WK wielrennen 2015 – Favorieten wegrit elite mannen

Cycling Story telt de dagen af tot zondag 27 september, de dag van het wereldkampioenschap op de weg. Het WK is ieder jaar weer een hoogtepunt in het wielerseizoen en ook naar de editie in het Amerikaanse Richmond (20 t/m 27 september) is vol ongeduld toegeleefd. Wij blikken vooruit op deze bijzondere koers en hebben de kandidaten voor de felbegeerde wereldtitel voor u op een rijtje gezet.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor het parcours en de tien belangrijkste favorieten.

Parcours
Richmond heeft gekozen voor een omloop die veel weg heeft van een Vlaamse voorjaarsklassieker. De renners rijden zestien maal een ronde van 16,2 kilometer en krijgen iedere keer vijf hellingen voorgeschoteld. Het wereldkampioenschap wordt beslist in het laatste kwart van het parcours, want pas na 11,6 kilometer krijgt het peloton met E-Main Street het eerste serieuze obstakel te verwerken. Via E-Main Street is men gelijk aan de voet van Libby Hill, een bochtige alsmede venijnige kasseienhelling die mogelijk de scherprechter van deze titelstrijd vormt. Vervolgens heeft de organisatie nog de steile 23rd Street in de aanbieding, waarna de lastige slotkilometer aanbreekt. Deze laatste kilometer loopt direct 290 meter à 6,9 procent omhoog (Governor Street) om tijdens de resterende 700 meter over te gaan in vals plat, waardoor een interessant slotakkoord is verzekerd.

NaamLengteGemiddeld stijgingspercentageTop na kilometer
E-Main Street350 meter6,0%12,0
Libby Hill Park 250 meter7,6%12,4
23rd Street100 meter11,0% (max. 20%)13,8
Governor Street 290 meter6,9%15,5
Laatste 700 meter680 meter1,0%16,2

Profiel WK 2015

1. John Degenkolb (Duitsland)
John Degenkolb was samen met de Noor Alexander Kristoff de man van het voorjaar door de monumenten Milaan-San Remo én Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. De 26-jarige Duitser behoort op deze omloop dan ook automatisch tot de grote kanshebbers voor de wereldtitel. Degenkolb steekt bovendien in een imponerende vorm, want in de Vuelta maakte hij veel indruk door ploegmaat Tom Dumoulin lang bij te staan in bergen tijdens de laatste week. De coureur van Team Giant-Alpecin beloonde zich tijdens de slotrit in Madrid nog met een welverdiende en langverwachte ritzege die hem veel vertrouwen moet hebben gegeven voor dit wereldkampioenschap. Degenkolb moet de 1648 hoogtemeters (103 per ronde) prima aankunnen, want ook op de zwaardere WK’s van Valkenburg (2012) en Ponferrada (2014) was hij al respectievelijk goed voor een vierde en negende plaats. In Richmond krijgt hij een uitgelezen kans voor de regenboogtrui, want weinig collega’s kunnen de Duitser eraf rijden en/of kloppen in de sprint bergop.

Alexander Kristoff is rap en sterk genoeg om de regenboogtrui te veroveren. (Foto: © Lennart Heijnen / cyclingstory.nl)

Alexander Kristoff is rap en sterk genoeg om de regenboogtrui te veroveren. (Foto: © Lennart Heijnen / cyclingstory.nl)

2. Alexander Kristoff (Noorwegen)
Tweede in Milaan-San Remo, drie ritzeges plus het eindklassement in de Driedaagse De Panne-Koksijde, winst in de Ronde van Vlaanderen en de zege in de Scheldeprijs. Alexander Kristoff was zoals gezegd met John Degenkolb de coureur van het voorjaar. De Noorse krachtpatser had dan ook hoge verwachtingen voor de Tour, maar door een gebrek aan vorm behaalde hij tot zijn grote teleurstelling geen ritzege. Kristoff heeft de knop duidelijk om weten te zetten en zijn vizier op de regenboogtrui gericht, want sinds augustus gaf hij zijn visitekaartje af met meerdere goede uitslagen. Kristoff sprintte naar plek twee in de Vattenfall Cyclassics, was vervolgens wel de snelste in de GP Ouest France-Plouay en sloot de reeks af met een derde plaats in de lastige Grand Prix Cycliste de Québec. Wij verwachten dat hij in Richmond in topconditie aan het vertrek staat en op dit parcours behoort hij dan absoluut tot de topfavorieten.

3. Greg Van Avermaet (België)
Op 17 juli 2015 beleefde deze sympathieke Belg de mooiste dag uit zijn sportieve loopbaan door te zegevieren in de dertiende rit van de Tour. Greg Van Avermaet werd het door de gehele wielerwereld gegund, want ondanks zijn fantastische kwaliteiten is hij geen veelwinnaar. Van Avermaet kleurt ieder seizoen de klassiekers van februari tot en met oktober, maar om verschillende redenen waren er enkel podium- en ereplaatsen voor hem weggelegd. Ook op de WK’s kwam hij met goede benen niet verder dan vijfde plekken in 2010 en 2014. Van Avermaet koerst te vaak met zijn hart en de kersverse vader moet in Richmond dus vooral de rust zien te bewaren en op het juiste moment zijn explosieve aanval plaatsen. De Vlaming heeft alles in huis om zich op zondag 27 september onsterfelijk te maken in eigen land. Wordt dit zijn dag van ultieme glorie?

In 2012 pakte Alejandro Valverde brons op het WK in Valkenburg. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

In 2012 pakte Alejandro Valverde brons op het WK in Valkenburg. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

4. Alejandro Valverde (Spanje)
Twee keer zilver en vier maal brons. Alejandro Valverde behoort tot de allerbeste klassiekerspecialisten van zijn generatie, maar de kroon op zijn werk ontbreekt nog. ‘El Imbatido’ is inmiddels al 35 jaar en de Spanjaard krijgt niet veel kansen meer op de wereldtitel. Volgend jaar is het parcours in Qatar vlak, dus dient zich hier wellicht zelfs de laatste mogelijkheid aan. Valverde realiseerde deze zomer een droom door eindelijk op het Tourpodium te eindigen (derde), maar deze inspanning leek hij in de Vuelta te moeten bekopen, want na een goed begin zakte hij tijdens de slotweek weg naar plek zeven. Twee weken rusten en trainen moeten voor deze uitgesproken kampioenschapsrenner echter genoeg zijn om te pieken op het WK. Wat wordt het ditmaal na drie keer brons op rij?

5. Michael Matthews (Australië)
De Australische topper Michael Matthews kende vorig jaar zijn grote doorbraak dankzij ritzeges in de Giro en Vuelta. Het was echter toen al overduidelijk dat hij alle ingrediënten bezit om ooit ook heuvelklassiekers op zijn palmares te zetten. Matthews is veel meer dan een sprinter en heeft zich zichtbaar ontwikkeld in het eendagswerk, want dit voorjaar werd hij zowel in Milaan-San Remo als de Amstel Gold Race derde. Zondag moet er ernstig rekening met hem worden gehouden, want het parcours is ‘Bling’ op het lijf geschreven. Met name de laatste kilometer is voor iemand met zijn explosiviteit en ‘punch’ perfect. De Australiër bewees dat twee weken geleden nog maar eens met de tweede plek op de soortgelijke aankomst in Québec. Matthews, nog altijd pas 24, werd in 2010 wereldkampioen bij de beloften en zou zo maar eens nogmaals wereldkampioen kunnen worden.

Philippe Gilbert op weg naar de wereldtitel in 2012. (Foto: © Laurens Alblas / cyclingstory.nl)

Philippe Gilbert op weg naar de wereldtitel in 2012. (Foto: © Laurens Alblas / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Philippe Gilbert (België), Vincenzo Nibali (Italië), Tony Gallopin (Frankrijk), Peter Sagan (Slowakije), Niki Terpstra (Nederland). Philippe Gilbert, de wereldkampioen van 2012, is een geboren winnaar en op basis van zijn capaciteiten altijd een favoriet op het wereldkampioenschap. De Belg voert dit rijtje klasbakken aan, al gaf hij na top-10 klasseringen in Canada aan dat hij nog last heeft van een lichte knieblessure. Vincenzo Nibali steekt in topvorm en twijfelt niet over zijn gezondheid. De Italiaan kreeg veel hoon over zich heen toen uit uit de Vuelta werd gezet vanwege het hangen aan de ploegauto, maar Nibali heeft zich sindsdien knap herpakt. Van 16 tot en met 20 september noteerde hij immers de volgende uitslagen: 2e (Coppa Agostoni), 1e (Coppa Bernocchi), 3e (Memorial Marco Pantani) en 5e (GP Industria & Commercio di Prato). Nibali is dan ook de hoop van de Italiaanse supporters, want de ‘Azzurri’ hebben al zes edities geen medaille meer veroverd, een blamage voor deze grote wielernatie.

Frankrijk wacht ook al tien jaar op eremetaal en hoopt het tij te keren met een talentvolle generatie. Frankrijk staat dan ook met een sterk blok aan de start. Tony Gallopin, voormalig winnaar van de Clasica San Sebastian (2013), is tijdens de zwaardere klassiekers al meerdere jaren een gevaarlijke klant en nu één van de Franse kopmannen. De veelzijdige Gallopin deed mee om de winst in Québec (achtste) en hoopt zijn knappe zesde plaats van 2014 te verbeteren. Nederland is net als Frankrijk sterk in de breedte en hoopt vanuit de schaduwrol voor een verrassing te zorgen. Niki Terpstra, de kampioen van ons land, is op basis van het Vlaamse parcours en zijn resultaten wel vooruitgeschoven als de absolute kopman. De Noord-Hollander verzamelde dit jaar tweede plaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Terpstra reed daarna geen Tour om zich via een eigen traject optimaal voor te bereiden op dit WK. Hij kwam goed uit de Vuelta en dus mogen we hopen op een superdag van Terpstra, want wielerminnend Nederland wacht al sinds 1985 op een opvolger van Joop Zoetemelk.

Slowakije leverde nimmer een wereldkampioen af, maar heeft met Peter Sagan wel goud in handen. De Slowaak werd door zijn onuitputtelijke aanvalsdrang en elf(!) ereplaatsen een publiekslieveling in de voorbije Ronde van Frankrijk. Sagan mocht nadien wel juichen in de Vuelta om vervolgens na negen dagen, ondanks een opgave door een motoraanrijding, toch enigszins tevreden uit koers te stappen. Wij gaan er vanuit dat hij een gooi doet naar de titel, al blijft het voor deze wereldtopper lastig om tegen de grote blokken op te boksen.

Outsiders. Tom Boonen (België), Michal Kwiatkowski (Polen), Zdenek Stybar (Tsjechië), Edvald Boasson Hagen (Noorwegen), Diego Ulissi (Italië). Etixx-Quick Step is al ruim een decennia de te kloppen ploeg tijdens de voorjaarsklassiekers en het sterrenteam levert in Richmond dan ook logischerwijs veel kandidaten af voor de wereldtitel. Tom Boonen is er daar één van, nadat hij uitstekend is hersteld van een mislukt voorjaar vanwege een zware valpartij. Na topklasseringen in de Vattenfall Cyclassics (4e), Brussel Cycling Classics (3e) en GP de Fourmies (2e) lijkt hij klaar voor zijn voorlaatste wereldkampioenschap. Kan hij exact tien jaar na zijn wereldtitel in Madrid nog eens stunten? Of herhaalt titelverdediger Michal Kwiatkowski zijn kunstje? Ploegmaat Zdenek Stybar beschikt dan weer over het potentieel na imponerende triomfen in de Strade Bianche en de Tour. Edvald Boassan Hagen is na enkele tegenvallende jaren op de weg terug en heeft zich plek in dit rijtje zeker verdiend door deze maand de sterkste te zijn Tour of Britain. De Italiaan Diego Ulissi steekt al weken in een goede vorm en verzilverde deze tijdens de Memorial Marco Pantani, nadat hij al vijfde was in de GP de Québec.

De favorieten voor het WK wielrennen 2015 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Degenkolb
**** Van Avermaet, Kristoff
*** Matthews, Sagan, Valverde
** Gallopin, Gilbert, Nibali, Terpstra
* Boasson Hagen, Boonen, Kwiatkowsi, Stybar, Ulissi

Joker: Nacer Bouhanni (Frankrijk)
Laatste afvallers: Alaphilippe (Frankrijk), Breschel (Denemarken), Dumoulin (Nederland), Drucker (Luxemburg), Gerrans (Australië), Grivko (Oekraïne), Oliveira (Portugal), Vanmarcke (België), A. Yates (Groot-Brittanie)