Na de diskwalificatie van Vincenzo Nibali, heeft het Astana Pro Team zondagavond zijn excuses aangeboden. De Italiaan is uitgesloten van verdere deelname, nadat beelden uitgelekt waren waarop te zien was hoe hij zich voor langere tijd liet meeslepen door een volgauto. De ploeg beseft dat het een fout heeft gemaakt en verontschuldigt zich daarvoor.

In de laatste dertig kilometer was er een massale valpartij, waarbij onder andere Vincenzo Nibali van fiets moest wisselen en hij daardoor de achtervolging moest inzetten op het peloton. Volgens zijn ploeg Astana vroeg de Italiaanse kampioen om een nieuwe bidon en werd daarbij gefilmd door een wedstrijdhelikopter. Op de beelden was vervolgens te zien hoe ploegleider Alexandre Shefer zijn renner meer dan vijf seconden voorttrok.

Voor deze illegale assistentie stuurde de wedstrijdjury Nibali en Shefer uit de Vuelta a España en werd de tweede volgauto van Astana voor twee dagen geschrapt. ‘Een ongebruikelijke en zware straf’, noemt Astana het in een officieel statement.

Oordeel zelf over de beelden: