Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Mikel Landa, Fabio Aru, Tejay van Garderen en Joaquim Rodriguez. De 70e Ronde van Spanje kent met de volledige top-4 van de Ronde van Frankrijk en vele grote namen een indrukwekkend deelnemersveld. We mogen dan ook een prachtige strijd om de eindzege verwachten. Wie wordt de opvolger van Alberto Contador (zie foto)? Cycling Story wik en woog de kansen van de belangrijkste renners en stelde deze lijst met favorieten op.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Nairo Quintana (Team Movistar)
De Ronde van Spanje is altijd al een koers voor de pure klimmers geweest en dat is dit jaar niet anders. De zeventigste editie bestaat voor het overgrote deel uit bergetappes en lastige heuvelritten, waarvan er in totaal negen met een finish bergop eindigen. Nairo Quintana was de sterkste klimmer in de Tour, maar de Colombiaan kwam één bergetappe tekort om de achterstand op Chris Froome goed te maken en eindigde zodoende als tweede op 1’12” van de Brit. Quintana moet de schade beperken in de tijdrit en dan kan hij op zijn geliefde terrein toeslaan. De Colombiaanse pocketklimmer kan daar absoluut het verschil maken en gezien het routeschema geven wij hem de grootste kans op de eindzege. Hij moet dan wel ongeschonden door de ronde kwamen, want vorig jaar moest hij na twee valpartijen noodgedwongen opgeven. Loopt het nu beter voor hem af?

Vincenzo Nibali. © A.S.O./X.Bourgois.

Neemt Vincenzo Nibali revanche voor een tegenvallende Tour? (Foto: © A.S.O./X.Bourgois)

2. Vincenzo Nibali (Astana)
Vincenzo Nibali trok in juli naar Frankrijk om zijn titel met succes te verdedigen, maar de Italiaan kwam niet verder dan de vierde plaats. ‘De Haai van Messina’ verkeerde duidelijk niet in topvorm en moest zijn concurrenten vaak laten gaan in de bergen. Nibali kwam pas in slotdagen beter voor de dag en wist nog wel de negentiende etappe op zijn naam te schrijven. De kopman van Astana kon zijn mislukte Ronde van Frankrijk daarmee enigszins redden, maar de teleurstelling bleef overheersen. In Spanje hoopt hij die kater weg te spoelen en revanche te nemen. Kan de winnaar van 2010 hier wel drie weken zijn klasse tonen?

3. Chris Froome (Team Sky)
Hij moest er zeer diep voor gaan, maar Chris Froome (Team Sky) werd vorige maand voor de tweede keer winnaar van de Tour de France. De Brit kwam in de Alpen in de moeilijkheden, maar had genoeg voorsprong opgebouwd om Nairo Quintana achter zich te houden. Als de Tour nog een bergrit langer had geduurd, had de uitslag er vermoedelijk anders uitgezien. Het was dan ook verrassend dat Froome recentelijk zijn deelname aan de Vuelta bevestigde. Het valt af te wachten of vier weken rust voor hem genoeg waren om hersteld te zijn van een voor hem zeer stressvolle en mentaal uitputtende Tour. De combinatie Froome-Vuelta is voorlopig echter nog altijd goed geweest, want hij werd in beide deelnames (2011, 2014) knap tweede en Froome beleefde hier in 2011 zelfs zijn doorbraak. We zijn benieuwd of hij nu weer zo ver geraakt.

Zien we Alejandro Valverde in Madrid voor een zevende keer op het eindpodium? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Zien we Alejandro Valverde in Madrid voor een zevende keer op het eindpodium? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

4. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Er zijn maar weinig coureurs die op hun 35e nog hun droom realiseren. Alejandro Valverde deed het wel door in zijn achtste poging eindelijk op het Tourpodium te finishen. ´El Imbatido´ is ook al jarenlang een geweldige smaakmaker in zijn thuisronde. De Spanjaard was in 2009 de sterkste en stond daarnaast nog eens vijfmaal op het podium. Een vijfde plaats uit 2008 is zijn slechte eindklassering, naast een opgave bij zijn eerste deelname in 2002. Wij zijn er sterk van overtuigd dat hij deze indrukwekkende prestaties een vervolg geeft, want veel etappes zijn de explosieve Valverde op het lijf geschreven.

5. Sergio Luis Henao (Team Sky)
Wij denken dat Sergio Henao de verrassing van deze Vuelta kan worden en geven hem dan ook enigszins onverwacht een plaats in de top-5 van deze voorbeschouwing. De Colombiaan kende een moeilijk 2014 door een dopingonderzoek alsmede een gebroken knieschijf als gevolg van een trainingsongeluk, maar Henao is weer op de weg terug. Hij werd dit jaar tweede in de Ronde van het Baskenland, derde in de Ronde van Californië en won op 7 augustus nog de koninginnenrit in de Ronde van Polen. Henao heeft dit jaar bovendien nog geen grote ronde gereden en deze frisheid kan hem wel eens een voordeel opleveren naarmate de Vuelta vordert. Team Sky heeft met deze renner nog een interessante troef achter de hand, mocht Froome toch niet aan de ambities voldoen.

Tejay van Garderen is na ziekte in de Tour weer helemaal opgeknapt en zeker een podiumkandidaat. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Tejay van Garderen is na ziekte in de Tour weer helemaal opgeknapt en zeker een podiumkandidaat. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Fabio Aru, Mikel Landa (beide Astana), Joaquim Rodriguez (Katusha), Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale)
Astana staat naast Vincenzo Nibali ook met Fabio Aru en Mikel Landa aan het vertrek, waardoor zij op voorhand de sterkste ploeg lijken te hebben. Aru en Landa zijn namelijk respectievelijk de nummer twee en drie uit de Giro d’Italia. Met name de Bask Landa was daarmee een sensatie. Joaquim Rodriguez liet dan weer klassement schieten in de Tour, wat hem twee ritzeges opleverde en wellicht heeft hij er hier opnieuw profijt van. ‘Purito’ is sinds 2003 een toonaangevende renner in de Ronde van Spanje en wij verwachten opnieuw het nodige vuurwerk van hem. Tot slot zijn er nog twee kandidaten, die beide grote pech hebben gekend in dit kalenderjaar. Domenico Pozzovivo maakte in de derde etappe van de Giro een vreselijke smak in een afdaling en bleef roerloos op het asfalt liggen. Pozzovivo werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar er gelukkig geen zware verwondingen werden geconstateerd. Hopelijk kan hij nu wel schitteren in de bergen en zijn zesde plaats uit 2013 evenaren of verbeteren. Bij Tejay van Garderen was niet een val, maar ziekte de grote spelbreker. De Amerikaan stond na zestien etappes derde in de Tour, toen hij ziek werd op de tweede rustdag en de volgende middag in tranen afstapte. Van Garderen verkeerde in de vorm van zijn leven en we hopen dat hij die ijzersterke benen ook in de Vuelta heeft, want dan kan hij zich mengen in de spannende podiumstrijd.

Outsiders. Dani Moreno (Katusha), Daniel Martin (Team Cannondale-Garmin), Daniel Navarro (Cofidis), Pierre Rolland (Team Europcar), Fabio Duarte (Team Colombia)
Door het grote aantal toprenners wordt het voor de outsiders lastig om voor een stunt te zorgen, maar we laten ons graag verrassen. De vijf bovengenoemde heren zijn uitstekende klimmers en kunnen via ontsnappingen wellicht ver komen in het algemeen klassement. Wij houden deze mannen van de tweede rij ook nauwlettend in de gaten met het oog op ritzeges, want types als Dani Moreno en Daniel Martin krijgen genoeg kansen om te scoren in deze Ronde van Spanje.

Joker: Rafal Majka (Team Tinkoff-Saxo)

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Vuelta in voor het Cycling Story Koersspel, stel als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met dit team zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. Doe mee en maak kans op enkele mooie prijzen!