De eerste etappe met aankomst bergop heeft, net als gisteren, succes opgeleverd voor een renner uit de vroege vlucht. De Sloveen Jan Polanc (Lampre-Merida) boekte in wintersportplaats Abetone in Toscane het grootste succes uit zijn nog jonge profcarrière. Steven Kruijswijk was op de 31e plaats de beste Nederlander in de uitslag. De roze trui kreeg in de vijfde rit een nieuwe eigenaar: Alberto Contador neemt de leiding in het algemeen klassement over van Simon Clarke.

,,Vorige week ben ik 23 geworden, dus dit is een prachtig verjaardagscadeautje”, zei Jan Polanc (23) na afloop van de vijfde etappe. ,,Het voelt vreemd en ongelooflijk. Ik denk niet dat ik zal slapen vannacht. Mijn benen voelden goed vandaag en mijn doel was een grote voorsprong opbouwen. Daarna maakte ik me zorgen over wie de sterkste was in de kopgroep. Ik ben een goede klimmer, maar de klim is niet steil en Chavanel is een goede renner. Toen ik alleen over was, vertelden ze mij dat de achtervolging snel ging, maar toen ik mijn voorsprong hoorde, wist ik dat ik zou winnen.”

Contador leidt
Achter Polanc bleef zijn vluchtmakker Sylvain Chavanel (IAM Cycling) een groep met daarbij de topfavorieten voor de eindzege Fabio Aru (Astana Pro Team), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Richie Porte (Team Sky) nipt voor. In het algemeen klassement heeft Contador nu een minimale voorsprong op Aru van 2″, terwijl Porte op 20″ volgt.

,,Mijn aanval was niet gepland”, zei Contador over zijn demarrage op de slotklim. ,,Ik voelde me goed, keek rond en ging aan. Aru en Richie Porte waren sterk, maar Uran en de anderen moesten lossen en ik ben blij met de situatie na vijf dagen. Ik verwachtte niet dat ik de roze trui zou pakken, maar die mogen dragen is altijd fantastisch.”

Bekijk hier de uitslag in het Koersspel: Resultaten na etappe 5