Tijdens de World Ports Classic op 23 en 24 mei kan het peloton vast kennis maken met een deel van de tweede etappe van de Tour de France. Op werkeiland Neeltje Jans is op 23 mei namelijk een tussensprint op dezelfde plaats als waar op 5 juli de tweede rit van de Ronde van Frankrijk beslist wordt. 73,5 kilometer van het parcours komt overeen met de route die de renners komende zomer voor de kiezen krijgen.

Het beste van de World Ports Classic 2014. Bekijk de fotoreeks.

Sinds vier jaar geleden heeft de World Ports Classic zijn eigen karakter ontwikkeld. De koers trekt met name klassiekerspecialisten aan die zich willen testen op het atypische parcours tussen de twee grootste havens van Europa, Rotterdam en Antwerpen. De koers telt twee etappes: op zaterdag rijden de renners van Rotterdam naar Antwerpen (195 km) en op zondag koersen zij weer terug naar Rotterdam (164 km).

Achttien ploegen staan op 23 mei aan het vertrek, waarvan negen team in juli ook de Tour de France rijden (waaronder Lotto Soudal, Astana en Giant-Alpecin). Team Lotto NL-Jumbo is de enige Nederlandse Tour-deelnemer in de tweedaagse wedstrijd, de andere Nederlandse ploegen zijn Roompot Oranje Peloton, Cycling Team Join’s-De Rijke en Team Metec-TKH.