Luik-Bastenaken-Luik 2015 – De favorieten en outsiders Luik-Bastenaken-Luik 2015 – De favorieten en outsiders

Luik-Bastenaken-Luik is de oudste en helaas ook de laatste klassieker van het voorjaar. De klimmertypes mogen in de Belgische Ardennen nog één keer flink aan de bak, voordat de focus wordt verlegd naar de korte rittenkoersen en de grote rondes. Wie bedwingt de tien zware hellingen als beste en wordt de opvolger van Simon Gerrans? Cycling Story blikt vooruit en schuift tien favorieten naar voren.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Tweevoudig winnaar Alejandro Valverde is zonder twijfel de topfavoriet voor zondag. De Spanjaard werd tweede in de Amstel Gold Race en won woensdag met overmacht de Waalse Pijl dankzij een imponerende versnelling op de Muur van Huy. Valverde zal op de slotklim naar Ans ook het verschil proberen te maken, maar hij kan natuurlijk ook gokken op zijn goede eindschot in de laatste rechte lijn. Zijn laatste zege in Luik dateert al weer van 2008, dus lijkt hij ook weer toe aan een overwinning in La Doyenne.

2. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step)
Michal Kwiatkowski had in de Waalse Pijl, in tegenstelling tot Valverde, een offday. De wereldkampioen had het al lastig op de voorlaatste helling en hervond zijn benen niet meer. Kwiatkowski kwam dan ook pas als 33e over de meet. Had hij zijn succes in de Amstel Gold Race iets te lang gevierd? Kwiatkowski wil zich natuurlijk herstellen en heeft ook absoluut de capaciteiten om dat te doen in de zwaarste Ardennenklassieker. Vorig jaar stond hij op het podium met een derde plek. Zit er dit jaar meer in voor de Pool?

Belangrijke kanshebber Joaquim Rodriguez. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Belangrijke kanshebber Joaquim Rodriguez. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

3. Joaquim Rodriguez (Katusha)
Hij heeft alles in huis om deze klassieker op zijn palmares te zetten, maar Joaquim Rodriguez is op zijn 35e nog altijd niet in deze missie geslaagd. Tot twee keer toe strandde hij op een tweede plaats (2009, 2013), dus hij was al wel heel dichtbij. De explosieve Rodriguez is niet de jongste meer en dus krijgt hij zondag één van de laatste kansen op de overwinning in de klimklassieker. In de Waalse Pijl had Purito geen antwoord op de versnelling van Alejandro Valverde en belandde hij net naast het podium. Was dit een slecht voortekenen of draait hij in Ans toch de rollen om met Valverde, zijn landgenoot en eeuwige rivaal?

4. Vincenzo Nibali (Astana)
Net als voorgaande jaren barstten de heuvelklassiekers nog niet van het spektakel, maar dat heeft niet aan Vincenzo Nibali gelegen. De Tourwinnaar toonde zich in beide koersen zeer strijdvaardig en schuwde de aanval niet. Het leverde De Haai van Messina nog geen resultaat op, maar Luik-Bastenaken-Luik is hem meer op het lijf geschreven en dus leidt zijn offensieve instelling hier mogelijk wel tot een topklassering. In 2012 werd hij immers al eens tweede met deze tactiek, nadat hij na een lange solo in de slotkilometers werd gegrepen door Maxim Iglinskiy, de Kazach die nu een dopingschorsing uitzit. LBL is zoals gezegd de zwaarste wedstrijd van het drieluik en dus komen de besten hier vaak bovendrijven. Er wordt bovendien regen verwacht, wat mogelijk voor nog meer verbrokkeling zorgt. Een goed getimede aanval van een klasbak als Vincenzo Nibali kan dan wel eens standhouden op dit parcours.

5. Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale)
Domenico Pozzovivo is absoluut geen specialist in het eendagswerk, maar in Luik-Bastenaken-Luik behoort hij tot de favorieten. De 32-jarige Italiaan is met zijn ranke klimmersbenen en versnelling bergop een gevaarlijke klant. Pozzovivo beschikt bovendien over een uitstekende vorm, want deze week won hij solo een bergetappe in de Ronde van Trentino, voor Mikel Landa en eindwinnaar Richie Porte. Pozzovivo debuteerde vorig jaar met een vijfde plaats, dus de concurrentie is gewaarschuwd.

Philippe Gilbert, ex-winnaar en lokale held. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Philippe Gilbert, ex-winnaar en lokale held. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Philippe Gilbert (BMC Racing Team), Daniel Martin (Team Cannondale-Garmin), Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo), Jakob Fuglsang (Astana)
Gilbert (2011), Martin (2013) en Gerrans (2014) wonnen stuk voor stuk als eens dit monument, maar het is zeer de vraag of het trio deze prestatie dit jaar kan evenaren. Zij hebben namelijk geen van allen een optimale voorbereiding gehad. Gilbert en Martin kwamen hard ten val in de Waalse Pijl, terwijl Gerrans op zoek is naar zijn topvorm na een elleboogbreuk in de Strade Bianche. Het is voor Gilbert extra zuur, want Luik-Bastenaken-Luik is zijn droomkoers. Hij werd geboren in Verviers, groeide op aan de voet van La Redoute en is dus een kind van de streek. Gilbert vervulde in 2011 dan ook een jongensdroom door als winnaar over de streep te komen. De Waalse wielerheld wil dit gevoel graag nog eens beleven. De BMC-kopman kopman staat door de recente val echter niet in topvorm aan de start, waardoor het een lastige opdracht wordt. Gilbert blijft echter een kanshebber, net als Roman Kreuziger en Jakob Fuglsang, een aanvallend ingesteld duo dat wel eens voor een verrassing kan zorgen.

Outsiders. Tim Wellens (Lotto-Belisol), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Rui Costa (Lampre-Merida), Tom-Jelte Slagter (Team Cannondale-Garmin), Daniel Moreno (Katusha)
Wij hopen op een open en aanvallende koers, want dat vergroot de kansen voor de offensief ingestelde outsiders. Tim Wellens vervulde die rol woensdag al perfect, maar de Lotto Soudal-coureur werd op de Muur van Huy ingerekend door de grote kanonnen. De jonge Belg maakte wel indruk door op de voorlaatste helling alleen weg te rijden uit het peloton. Wellens (23) komt nog beter uit de voeten op langere beklimmingen, dus dat belooft veel goeds voor dit weekend. Tot slot willen wij nog even de aandacht vestigen op Tom-Jelte Slagter, één van de Nederlandse troeven. Onze 25-jarige landgenoot sprintte vorig jaar naar een knappe zesde plaats en dat biedt veel perspectief voor deze 101e uitgave van Liège-Bastogne-Liège.

Joker: Pierre Rolland (Team Europcar)

Laatste afvallers: Bauke Mollema (Trek Factory Racing), Nairo Quintana (Team Movistar), Jelle Vanendert (Lotto-Belisol), Enrico Gasparotto (Team Wanty Group-Gobert), Tony Gallopin (Lotto-Belisol)

Wie is uw grote favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik? Laat het ons weten in een reactie!

  • wielrenfan

    25 april 2015 #1 Author

    ik denk dat je Alaphilippe vergeten bent?

    • Redactie

      25 april 2015 #2 Author

      Beste wielrenfan,

      Wij verwachten dat deze klassieker door de langere beklimmingen nog iets te zwaar voor hem gaat zijn. Julian Alaphilippe is uiteraard een zeer groot talent, dus hij mag ons morgen natuurlijk verrassen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Cycling Story