Als Alejandro Valverde er morgen in de Waalse Pijl in slaagt zijn overwinning van vorig jaar te verdedigen, schaart hij zich in een illuster rijtje. Het zou zijn derde zege betekenen in de Belgische klassieker en daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met Moreno Argentin, Eddy Merckx, Marcel Kint en Davide Rebellin. Naast zijn winst vorig jaar, was de kopman van Movistar ook in 2006 al eens de sterkste op de befaamde Muur van Huy.

Hier vindt u de startlijst van de Waalse Pijl 2015.

De Spanjaard zal dan wel moeten afrekenen met onder andere Philippe Gilbert (BMC Racing Team). Hoewel zijn versnelling afgelopen zondag op de Cauberg hem niet de overwinning bracht in de Amstel Gold Race, onderstreepte die wél de uitstekende vorm waarin de Waal verkeert.

Een andere favoriet voor de zege in Daniel Martin van Cannondale-Garmin. De Ier eindigde als zesde, vierde en tweede in zijn laatste drie optredens in de Waalse Pijl en een logische volgende stap is dus het hoogste treetje op het podium. Winnaar van de Amstel Gold Race en regerend wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) kan met een vijfde en derde plaats vergelijkbare resultaten overleggen en is daarmee ook niet uit te vlakken voor de zege.

Het Katusha-duo Joaquim Rodriguez en Dani Moreno weet wat winnen is in de Waalse Pijl, getuige de zeges in 2012 respectievelijk 2013.

Winterslaap
Of gaat de overwinning naar één van de ronderenners, die in deze fase van het jaar ontwaken uit hun winterslaap? De laatste twee winnaars van de Tour de France, Chris Froome (Team Sky) en Vincenzo Nibali (Astana Pro Cycling), staan aan de start in Waremme, beide fris na een trainingskamp in het Spaanse Tenerife. Ook Nairo Quintana (Movistar Team) reist af naar België. Voor alle drie een aangename kennismaking met het parcours, waarvan de finale identiek is aan de tweede etappe van de Tour van dit jaar.

Wanneer?
Woensdag 22 april
Uitzending/livestreams vanaf 14.20 uur

Live op TV:
België 1