Zondag 12 april: PARIJS-ROUBAIX! De Hel van het Noorden is net als de Ronde van Vlaanderen een hoogdag voor de wielerliefhebber. Komende zondag kunt u er weer eens goed voor zitten om te genieten van deze heroïsche koers. Cycling Story heeft er ook veel zin in en kijkt vooruit naar deze prachtige klassieker door tien favorieten naar voren te schuiven.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Niki Terpstra (Etixx-Quick Step)
Niki Terpstra maakte wielerminnend Nederland op 13 april 2014 uitzinnig van vreugde door Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. Terpstra kwam solo aan op de befaamde wielerpiste van Roubaix en bezorgde ons land voor het eerst sinds 2001 (Erik Dekker, Amstel Gold Race) weer een zege in een grote voorjaarsklassieker. Terpstra behoort nu tot de belangrijkste kandidaten om zichzelf op te volgen, want zowel in de loodzware editie van Gent-Wevelgem als in de voorbije Ronde van Vlaanderen werd hij knap tweede. Afgelopen zondag geraakte hij niet verlost van de beresterke Alexander Kristoff, maar op de vele kasseistroken is de ultieme specialist Terpstra nu in het voordeel. Wie houdt hem van een tweede overwinning op rij af?

Bradley Wiggins tijdens zijn ereronde na de Tour de France van 2012. (Foto: © Hinderikus Hoving/cyclingstory.nl)

Bradley Wiggins tijdens zijn ereronde na de Tour de France van 2012. (Foto: © Hinderikus Hoving/cyclingstory.nl)

2. Bradley Wiggins (Team Sky)
Het wordt een bijzondere dag voor Sir Bradley Wiggins, want dit wordt zijn laatste koers als wegrenner. Vanaf maandag gaat de voormalig Tourwinnaar zich namelijk volledig focussen op zijn comeback in het baanwielrennen met het doel om in 2016 een olympische gouden medaille te veroveren op de ploegenachtervolging. Wiggo werd vorig jaar verrassend negen de De Hel van het Noorden en nu keert hij met een betere voorbereiding terug om een wens in vervulling te laten gaan. Maandenlang heeft hij zich nauwkeurig voorbereid op deze dag en als Wiggins iets in zijn hoofd haalt, slaagt hij vaak in zijn missie getuige zijn Tourzege en diverse olympische- en wereldtitels op de baan en weg.

3. Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)
Sep Vanmarcke was zonder twijfel de grootste tegenvaller in Vlaanderens Mooiste. De kopman van LottoNL-Jumb behoorde tot de grote favorieten, maar werd slechts 53e op 3’29” van winnaar Kristoff. Vanmarcke krijgt komende zondag nog één kans om zich te revancheren en zijn voorjaar alsnog te doen slagen. De nummer twee van 2013 is op kasseien wellicht de sterkste man van het peloton en is staat om alles en iedereen te lossen op zijn geliefde terrein, al zal de Belg daarvoor wel zijn topvorm te pakken moeten hebben. Vliegt Vanmarcke zondag over de kasseien en wordt hij zo een nieuwe volksheld in Vlaanderen?

John Degenkolb. (Foto: © Team Giant-Alpecin)

John Degenkolb. (Foto: © Team Giant-Alpecin)

4. John Degenkolb (Team Giant-Alpecin)
De 26-jarige Duitser mag dankzij een fraaie zege in Milaan-San Remo al spreken van een succesvol voorjaar en staat dus met minder druk aan de start. Degenkolb heeft desondanks hoge verwachtingen van zichzelf voor deze koers, want in de laatste editie was hij de runner-up achter Niki Terpstra. Degenkolb was zevende in De Ronde, maar komt door zijn postuur beter uit de voeten op de Noord-Franse stenen dan de Vlaamse hellingen. Degenkolb is met zijn capaciteiten daarom een gevaarlijke klant voor de overwinning, want de coureur van Team Giant-Alpecin beschikt natuurlijk ook nog eens over een imponerende eindsprint.

5. Alexander Kristoff (Katusha)
Alexander Kristoff is dé man van het moment en mag dus simpelweg niet ontbreken in deze voorbeschouwing. Wij zetten zijn geweldige zegereeks van de laatste weken even op een rijtje: drie riten in de Driedaagse De Panne-Koksijde plus het eindklassement, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs. De Noor maakt momenteel een onklopbare indruk en dus moet de tegenstand van goeden huize komen om hem ditmaal wel te verschalken met een aanval. Kristoff kwam in Roubaix nog niet verder dan een negende plaats (2013), maar in deze vorm lijkt hij veel hoger te kunnen mikken.

 Lars Boom, één van de Nederlandse troeven in Roubaix. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Lars Boom, één van de Nederlandse troeven in Roubaix. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Lars Boom (Astana), Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Geraint Thomas (Team Sky), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Peter Sagan (Team Tinkoff-Saxo)
In 2014 werden de Nederlandse wielerfans getrakteerd op twee grote successen. Niki Terpstra behaalde zoals gezegd een prachtige zege in een voorjaarsklassieker, terwijl Lars Boom eindelijk Pieter Weening afloste als laatste ritwinnaar in de Tour en zo gelukkig een een maakte aan negen jaar droogte. Boom boekte de felbegeerde overwinning in de kasseienrit naar Arenberg door keihard over de stenen te denderen en iedereen overtuigend op afstand te rijden in de kletsnatte omstandigheden. Zondag zal de Astana-renner het moeten doen op een droog parcours, maar daar staat Boom vermoedelijk niet lang bij stil. Onze landgenoot was zesde in de Ronde van Vlaanderen en lijkt dus op tijd hersteld van zijn val in Dwars door Vlaanderen. Maakt hij de hoge verwachting in het voorjaar nu ook eens waar?

Zdenek Stybar is net als Boom een voormalig wereldkampioen veldrijden en dus ook perfect geschikt voor dit werk, zoals hij bewees in 2014 (vijfde). De Tsjech was vorige zondag niet in staat om optimaal te presteren, nadat hij onderweg een stel voortanden had verloren. Stybar heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de tandarts en lijkt met een hersteld gebit op weg naar een topklassering.

Outsiders. Stijn Devolder (Trek Factory Racing), Jürgen Roelandts (Lotto Soudal), Björn Leukemans (Wanty-Group Gobert), Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step), Daniel Oss (BMC Racing Team).
La Reine des Classiques (‘De koningin van de klassiekers’) is vaak een onvoorspelbare koers, waardoor er ook onverwachte winnaars kwamen. Frédéric Guesdon (1997), Stuart O’Grady (2007) en Johan Vansummeren (2011) zijn daar goede voorbeelden van. Stijn Devolder en metgezellen, de outsiders in ons gezelschap, kunnen daarom wel eens vroeg ten aanval gaan om diep in de finale nog een belangrijke rol te spelen. Mocht Björn Leukemans nu wel van pech bespaard blijven, dan kan hij wel eens voor een verrassing zorgen in de herfst van zijn carrière.

Joker: Sebastian Langeveld (Team Cannondale-Garmin)

Net afgevallen: Jasper Stuyven (Trek Factory Racing), Filippo Pozzato (Lampre-Merida), André Greipel (Lotto Soudal), Damien Gaudin (AG2R-La Mondiale)

Wie is uw grote favoriet voor Parijs-Roubaix? Laat het ons weten in een reactie!