Tony Gallopin (Lotto Soudal) heeft dankzij een zeer knappe solo een dubbelslag geslagen tijdens de spectaculaire zesde etappe van Parijs-Nice. De Fransman reed op de laatste van zes cols weg uit een kleine kopgroep en hield alle achtervolgers dertig kilometer lang op overtuigende wijze achter zich. Gallopin had aan de aankomst in kustplaats Nice een voorsprong van een minuut op leider Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) alsmede topfavorieten Richie Porte en Geraint Thomas (beide Team Sky), waardoor hij een marge van ruim dertig seconden op het trio te verdedigen heeft in de afsluitende klimtijdrit op de Col d’Èze (9,6 kilometer).

Vanuit de start wilden veel renners mee zijn in de juiste ontsnapping en zo kon er na vele aanvallen een omvangrijke kopgroep van liefst 32 renners ontstaan. De kopgroep dunde door de opeenvolging van cols en het slechte weer snel uit. Michal Kwiatkowksi, de leider in het algemeen klassement, probeerde optimale te profiteren van de omstandigheden door aan te vallen in de gladde afdalingen. Kwiatkowski rijdt aan de zijde van ploegmaats Martin en Golas weg van zijn concurrenten van Team Sky, die veel minder risico durven te nemen op het natte wegdek. Tony Gallopin is als erkend daler de enige renner die het trio van Etixx-Quick Step kan volgen in de voorlaatste afzink.

Kwiatkowski en co. duiken zo snel naar beneden dat ze aansluiting krijgen bij de koplopers, die over zijn gebleven van de vroege vlucht. Porte en Thomas kijken aan de voet van de laatste beklimming aan tegen een achterstand van dertig tellen en dus lijkt geletruidrager Kwiatkwowski uitstekende zaken te doen met het oog op de eindzege. Hij krijgt het echter duidelijk lastig op de Côte de Peille (1e cat.) en blijkt ook niet in staat om de demarrage van Gallopin te beantwoorden, die solo op jacht gaat naar de dagzege. Geraint Thomas offert zich op voor kopman Porte en de Brit brengt een select groepje nog voor de top terug bij Kwiatkowski, die eerdere inspanningen moet bekopen en ook hun tempo niet bij kan benen. Gallopin heeft dan inmiddels al een voorsprong van 25” te pakken.

Team Sky lijkt de beslissende slag te slaan ten opzichte van de geïsoleerde Kwiatkowski, maar dan gaan Porte en Thomas kort na elkaar tegen de vlakte. Kwiatkowski krijgt door de zeer verrassende ontwikkelingen de gelegenheid om de situatie recht te zetten. Gallopin vergroot ondertussen het gat echter gestaag en zet de drie favorieten uiteindelijk op een minuut, waardoor de strijd om de eindwinst er plots weer heel anders uitziet. Rui Costa, Rafael Valls (beide Lampre-Merida), Simon Spilak (Team Katusha) en Jakob Fuglsang (Astana) probeerden Gallopin nog bij te halen op weg naar de boulevard van Nice, maar ook zij moeten hun meerdere erkennen in de sterke Fransman. Spilak moet dan ook genoegen nemen met de tweede plaats wanneer hij Rui Costa en zijn andere metgezellen klopt in de sprint voor de dichtste ereplaatsen.

Wilco Kelderman was op plaats zestien de beste Nederlander. Onze landgenoot kreeg een lekke band op de Côte de Peille, waardoor hij 2’17” na winnaar Gallopin over de streep kwam.

Parijs-Nice 2015 – Uitslag etappe 6: