De Vlaamse wielerheld Tom Boonen is met drie overwinningen de recordhouder in Kuurne-Brussel-Kuurne. Komt daar zondag een vierde zege bij of is een concurrent hem toch te snel af? Cycling Story kijkt vooruit en schuift tien favorieten naar voren.

Bekijk de koers live hier: LIVE Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 – Overzicht en livestreams

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Tom Boonen (34, Etixx-Quick Step)
Zoals gezegd mocht de Bom van Balen al drie keer het zegegebaar maken aan de finishlijn in Kuurne. In 2007 en 2009 was hij de rapste in de massasprint, terwijl hij in de meest recente editie te snel was voor negen metgezellen. In de Ronde van Qatar bewees hij met diverse ereplaatsen dat het met zijn snelheid nog altijd wel goed zit, maar het is afwachten hoe zwaar de benen aanvoelen na de Omloop Het Nieuwsblad. Gaat de geliefde Belg voor een vierde overwinning of trekt Etixx-Quick Step de kaart Mark Cavendish?

2. Alexander Kristoff (27, Team Katusha)
Hij werd door ons gezien als de topfavoriet voor de Omloop Het Nieuwsblad en ook voor deze koers schatten wij deze Noor heel hoog in. Kuurne-Brussel-Kuurne is minder zwaar dan de Omloop en daarom eindigden ook drie van de laatste tien edities in een massasprint. Kristoff barst dankzij vier vroege zeges van het vertrouwen en durft met iedereen naar de streep te trekken voor een sprintduel. Zijn uitdagers moeten bovendien van goeden huize komen, mochten ze hem voor de laatste rechte lijn overboord willen gooien.

3. Mark Cavendish (29, Etixx-Quick Step)
De pijlsnelle Brit heeft een perfecte staat van dienst in deze semi-klassieker. Cavendish debuteerde in 2012 en ging dat jaar gelijk met de winst aan de haal. Zondag wil hij uiteraard de score op 100% procent houden en zijn kansen zien er prima uit. Cavendish is met vijf overwinningen momenteel de meest succesvolle renner in dit kalenderjaar en hij rijdt ook nog eens in de goede ploeg. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne kwam in zes van de laatste tien keer uit de stal van manager Patrick Lefevre. Zorgt Cav opnieuw voor champagne op tafel?

4. Sam Bennett (24, Bora-Argon 18)
Voor een hoop renners moet 2015 het jaar van de grote doorbraak worden en ook Sam Bennett staat in dat rijtje. De 24-jarige Ier is hard op weg om te slagen in zijn opzet na zijn ritwinst in de Ronde van Qatar, waar hij onder andere Nacer Bouhanni en Peter Sagan het nakijken gaf. In de komende Tour de France gaan we zijn naam vaak voorbij horen komen, maar eerdere topklasseringen liggen ook in de lijn der verwachting. Mogelijk direct in een van de belangrijkste Belgische semi-klassiekers.

5. Yauheni Hutarovich (31, Bretagne-Séché Environnement)
Yauheni Hutarovich heeft net als Alexander Kristoff en Mark Cavendish de smaak van het winnen al te pakken. Hij behaalde namelijk een hattrick in Gabon tijdens de La Tropicale Amissa Bongo. Na enkele minder jaren bij AG2R-La Mondiale hoopt Hutarovich bij het kleinere Bretagne-Séché Environnement weer zijn oude niveau te halen en dit was alvast een goed begin voor de vice-winnaar van 2011 en 2012. Kan hij weer zo dicht bij de eerste plaats komen?

Elia Viviani, sinds 2015 in dienst bij Team Sky. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Elia Viviani, sinds 2015 in dienst bij Team Sky. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Jens Debusschere (25, Lotto Soudal), Elia Viviani (26, Team Sky), Matteo Pelucchi (26, IAM Cycling), Nacer Bouhanni (24, Cofidis), Sep Vanmarcke (26, Team LottoNL-Jumbo)
Opvallend feitje: er won nog nooit een Italiaan in Kuurne. Wellicht brengt Elia Viviani of Matteo Pelucchi daar tijdens de 68e uitgave wel verandering in. Zowel Viviani als land- en leeftijdsgenoot Pelucchi maakten indruk in de voorbereidingskoersen door respectievelijk Mark Cavendish en André Greipel te verslaan. Kunnen zij ook toeslaan op Vlaamse bodem? Let ook op Jens Debusschere, de Belgisch kampioen die bij afwezigheid van kopman André Greipel namens Lotto Soudal voor eigen succes mag gaan.

Outsiders. Pim Ligthart (26, Lotto-Soudal), Alexey Tsatevich (25, Team Katusha), Edward Theuns (23, Topsport Vlaanderen-Baloise), Tyler Farrar (30, MTN-Qhubeka), Jonas Vangenechten (28, IAM Cycling)
Pim Ligthart verkeert in de vorm van zijn leven en mag dus niet ontbreken in deze lijst. Onze landgenoot kroonde zich in 2011 zeer verrassend tot Nederlands kampioen, maar in de daarop volgende jaren bleef hij stilstaan in zijn ontwikkeling. Ligthart leek in de winter op zoek te moeten naar een nieuwe werkgever, maar kreeg in oktober toch nog een contractverlenging bij de Lotto Soudal. De Belgische formatie zal nog geen seconde spijt hebben gehad van dat besluit. Ligthart betaalt het vertrouwen uit door al dagsuccessen te boeken in de Grand Prix Cycliste la Marseillaise en de Ruta del Sol. Kan hij deze lijn doortrekken in Kuurne-Brussel-Kuurne?

Wie is uw favoriet voor Kuurne-Brussel-Kuurne? Laat het ons weten in een reactie!

Bekijk de koers live hier: LIVE Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 – Overzicht en livestreams