Omloop Het Nieuwsblad 2015 – De favorieten en outsiders Omloop Het Nieuwsblad 2015 – De favorieten en outsiders

Het is koers in Vlaanderen! De Omloop Het Nieuwsblad is de traditionele opener van het klassiekerseizoen en dus moeten de specialisten zaterdag op de afspraak zijn. Wie wint na maanden van voorbereiden deze eerste belangrijke slag? Cycling Story kijkt vooruit en schuift tien favorieten naar voren.

Bekijk de koers live hier: LIVE Omloop Het Nieuwsblad 2015

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alexander Kristoff (27, Team Katusha)
De Noor beleefde vorig jaar een droomseizoen door Milaan-San Remo en twee Touretappes aan zijn palmares toe te voegen. Kristoff gaat in 2015 op zoek naar overwinningen in kasseiklassiekers en het kan zo maar direct raak zijn in de Omloop Het Nieuwsblad. De beresterke sprinter uit de Katusha-ploeg zegevierde liefst drie keer in Qatar en eenmaal in Oman, waardoor hij gerust de absolute topfavoriet genoemd mag worden.

2. Greg Van Avermaet (29, BMC Racing Team)
Wanneer kent Greg Van Avermaet zijn ultieme moment van glorie? De 29-jarige Belg kleurt al diverse jaren de finale in klassiekers, maar hij kwam nog nooit verder dan plaats twee. Vorig jaar had hij de overwinning in deze koers voor het grijpen, maar in een sprint-a-deux liet hij zich verrassend verschalken door de Brit Ian Stannard. Volgt nu de revanche?

Sep Vanmarcke

Sep Vanmarcke, winnaar in 2012 (© Photonews)

3. Sep Vanmarcke (26, Team LottoNL-Jumbo)
Sep Vanmarcke staat in tegenstelling tot zijn landgenoot Van Avermaet wel op de erelijst. Drie jaar geleden versloeg hij Tom Boonen en Juan-Antonio Flecha in de spurt, waarna hij is uitgegroeid tot één van de allerbeste klassiekerspecialisten in het peloton. Vanmarcke reed een anonieme Ronde van de Algarve, maar de absolute kopman van Team LottoNL-Jumbo (voormalig Team Belkin) gaat ongetwijfeld meedoen om de hoofdprijs.

4. Niki Terpstra (30, Etixx-Quick Step)
Hij bezorgde alle Nederlandse wielerliefhebbers op 13 april 2014 een prachtige dag door het monument Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. Onze 30-jarige landgenoot neemt daar echter geen genoegen mee en heeft de jacht op een nieuwe klassiekerzege geopend. Terpstra won net als vorig jaar de Ronde van Qatar, mede door ditmaal wereldtoppers Fabian Cancellara en Bradley Wiggins op indrukwekkende wijze te verslaan in een tijdrit over 10,9 kilometer. De concurrentie is gewaarschuwd!

5. Arnaud Démare (23, FDJ)
De 23-jarige Fransman is van origine een sprinter, maar Arnaud Démare heeft nog veel meer in zijn mars. Démare ontwikkelt zich snel tot een man voor het voorjaar en in 2015 hoopt hij een volgende stap richting de top te zetten. Vorig jaar smeet hij met zijn krachten en kwam hij niet verder dan een tiende plaats. Heeft hij zijn les geleerd en gokt hij nu meer op zijn sterke eindschot?

Opvallend: Tom Boonen won nog nooit de Omloop Het Nieuwsblad. (foto: © Lennart Heijnen / cyclingstory.nl)

Opvallend: Tom Boonen won nog nooit de Omloop Het Nieuwsblad. (foto: © Lennart Heijnen / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Tom Boonen (34, Etixx-Quick Step), Stijn Vandenbergh (30, Etixx-Quick Step), Heinrich Haussler (31, IAM Cycling), Ian Stannard (27, Team Sky), Edvald Boasson Hagen (27, MTN-Qhubeka)
Patrick Lefevre beschikt al twee decennia over de sterkste ploeg voor het voorjaar en ook in 2015 wil zijn ploeg domineren. De line-up voor zaterdag is alvast imposant: Boonen, Keisse, Maes, Stybar, Terpstra, Trentin, Van Keirsbulck en Vandenbergh. Tom Boonen hoopt nog altijd die opvallende lege plaats op zijn erelijst te vullen, al hopen sterke ploegmaats als Stijn Vandenbergh (tweede in 2013), Zdenek Stybar en Guillaume Van Keirsbulck voor eigen kansen te gaan. Etixx-Quick Step heeft op papier een ijzersterk blok, maar dit is natuurlijk geen garantie op succes. Ian Stannard was vorig jaar sterker dan dit collectief en heeft de vorm (hij werd wederom vierde in Qatar) om zijn kunststukje te evenaren. Opvallend feitje: Nick Nuyens was in 2005 de laatste coureur uit de ploeg-Lefevre die de Vlaamse openingskoers wist te winnen.

Outsiders. Luke Rowe (24, Team Sky), Jelle Wallays (25-Topsport Vlaanderen-Baloise), Dries Devenyns (31, IAM Cycling), Tom Van Asbroeck (24, Team LottoNL-Jumbo), Marcus Burghardt (31, BMC Racing Team)
Ian Stannard, Luca Paolini en Sep Vanmarcke zijn de laatste winnaars, waaruit blijkt dat de outsiders hier regelmatig voor een verrassing zorgen. Marcus Burghardt en Dries Devenyns beschikken met hun 31 jaar over de ervaring, terwijl iemand als Tom Van Asbroeck (24) het nodige talent heeft. Laatstgenoemde sprintte vorig jaar namens talentenkweekvijver Topsport Vlaanderen-Baloise naar vele ereplaatsen en behaalde daarmee uiteindelijk de meeste punten in de UCI Europe Tour. Van Asbroeck kwam daarmee in de belangstelling van veel World Tour-teams te staan en verdiende zo ook een transfer naar Team LottoNL-Jumbo, waar de verwachtingen nu hoog zijn. Kan hij direct indruk maken in het shirt van de Nederlandse formatie?

Bekijk de koers live hier: LIVE Omloop Het Nieuwsblad 2015

  • ronald

    26 februari 2015 #1 Author

    Roelandts doet niet mee is ziek afgemeld. Complimenten trouwens met de nieuwe site!