Onder st(r)oom Onder st(r)oom

Staat de afkorting www voor WorldWide Web?… Vergeet het maar! De komende dagen vult iedere koersliefhebber deze afkorting likkebaardend in als de Week van het WK Wielrennen. De teentjes krullen van extase. Het Spaanse Ponferrada serveert een salvo van dampende kuiten, snoeiharde demarrages en gelukzalige winnaars. Een haute cuisine 12-gangen-menu, de indigestie voorbij. Geen borrelhapjes, amuses, voorgerechten of desserts… Wel twaalf hoofdgerechten met aangepaste wijnen en met zekerheid een dozijn grand cru-finales.

De verzamelde wattages die de renners en rensters de volgende wedstrijden zullen produceren zouden een ideale oplossing betekenen voor het afschakelplan dat als een zwaard van Damocles België doet kreunen. Door slijtage en zelfs sabotage van de kerncentrales dreigen hele landstroken in de winter zonder de broodnodige KWh’s aan elektriciteit te vallen. De WK-koorts die palindroomgewijs per strook KW’s opwekt… Federaal co-formateur Kris Peeters zou als notoir wielerliefhebber een ministerpost over hebben voor zoveel groene energie.

Nog leuker… Limburg, dat het ergst geteisterd zou worden door de stroomuitval, zou meteen een ferme energiestoot krijgen. Maar liefst 4 van de 9 geselecteerde renners voor het WK vertegenwoordigen het bronsgroen eikenhout: Jelle Vanendert, Ben Hermans, Johan Vansummeren en Tim Wellens. Tom Boonen is een halve Limburger. Zijn thuishaven Balen ligt net aan de andere kant van de provinciegrens, maar zijn trainingsterrein niet. De heren moeten beseffen dat hun pedaaltred de tv van de Limburgse wielerliefhebber doet branden. Mocht Tommeke Boonen opnieuw wereldkampioen worden, dan mag het afschakelplan de kast in. Genoeg energie voor twee winterperiodes!

De WK-KWh’s zullen knetteren op alle vlakken. We kijken uit naar de gestroomlijnde tijdritlijven van Cancellara, Wiggins en Martin, de geladen spanning tussen Valverde en Rodriguez, de stroomstoten van Marianne Vos en de kortsluiting in de zorgvuldig uitgewerkte maar waardeloze tactieken De lamp zal alleen branden voor 12 laureaten, die zich 12 maanden lang het mooiste wielershirt ter wereld mogen aanmeten. De regenboogtrui is ongetwijfeld de krachtigste energiebron die er bestaat voor een wielrenner.

Eigenlijk is het WK al begonnen. Jens Voigt heeft net het werelduurrecord verpulverd en tekent daarmee voor een onuitgegeven prelude. Hij schreef eigenhandig een nieuwe w in onze afkorting… De wwww… De Week van het WK Wielrennen en het Werelduurrecord!

En nu hoog tijd… Laat de beren maar los!