25 augustus 2014: Patrick Janssens, ex-burgemeester van Antwerpen en ex-voorzitter van de SP.A ontsluiert zijn jarenlange stilzwijgen en wordt uit het niets voorzitter van voetbalclub KRC Genk. Van het politieke toneel verdwenen na een smadelijke nederlaag tegen Bart de Wever, maar nu milieuvriendelijk gerecycleerd tot de nieuwe sterk man van een dwalend team. Plaats van het gebeuren is symbolisch sterk geconcipieerd: de huidige Christal Arena, het vroegere… Fenix-stadion.

De Feniks… De mythische vuurvogel die hernieuwd uit zijn as verrijst. Weggedeemsterd in de nevelen van het verleden of de schande van het verlies, geruime tijd doodgezwegen en angstvallig vermeden… En dan plots: de terugkeer door de grote poort, omgeven door gouden randen, toeters en bellen. Het is eigenlijk een soap-gegeven. Midden jaren ’80 stierf Bobby Ewing in het legendarisch Dallas om een seizoen of wat later weer lachend te verschijnen. Wonderbaarlijke verrijzenissen deden zich ook al voor in Thuis en Familie en waarschijnlijk in ieder zichzelf respecterend soap.

Het doet zich ook voor in de koers, meermaals, maar dit seizoen valt het heel erg op. Amper zes weken geleden brak Alberto Contador zijn scheenbeen in de Tour. Zijn campagne zat erop, de voorbereiding voor 2015 kon beginnen… En nu staat de Spanjaard aan de leiding in de Vuelta. De vuurvogel teistert onophoudelijk zijn klimmerspootjes, dartel als een Iberische hinde… Chris Froome doet min of meer hetzelfde. Zijn polsbreuk van vorige maand is verleden tijd, hij mikt voluit op het Vueltapodium. Beide heren brengen in een gezamenlijke dans een Spaans-Keniaanse imitatie van de feniks… Ze verrijzen miraculeus uit het as…falt. Alejandro Valverde tekent ontegensprekelijk voor de sterkste verrijzenis. Vervloekt en verdomd na zijn dopingschorsing, maar dit seizoen voorzien van de scherpste pijlen.

De strafste – maar later ook gestrafte – feniks was Floyd Landis in de Tour van 2006. Kreeg in de bergrit naar La Toussuire een lel van 8 minuten aangesmeerd. Een spaghetti, een nachtrust en een dopingshot later reed hij de concurrentie aan flarden in de rit naar Morzine. Het mocht – en het kon simpelweg – niet waar zijn…

Ondertussen is de rook rond het hoofd van Jurgen Van den Broeck nog niet verdwenen. De assen van zijn verloren glorie smeulen nog na. Wat kan hij doen om Abba-, Beatles- of 90’s-gewijs nog eens te surfen op de golven van succes? Andere oorden opzoeken? De focus verleggen naar andere doelen?… Hij zoekt naar het vuur en de feniks in zichzelf.

April/mei 2017… De media creëren een nieuwe feniks. De verguisde Nicolas Sarkozy slijpt nu al de messen om opnieuw president van Frankrijk te worden. Uitgespuwd in 2012, na zijn troosteloze afgang tegen François Hollande. Het tij is gekeerd. Hollande jammert, met pek en veren besmeurd… Sarkozy lacht in zijn vuistje, zijn ogen spuwen vonken, hij spreidt opnieuw zijn vleugels…

Eerst alles… dan niks… dan feniks… Spectaculair concept!