Vrij geruisloos schuift ze elk jaar haar stoeltje weer aan in de World Tour-cyclus, maar toch maakt ze al sinds jaar en dag deel uit van de internationale wielerkalender. De 78ste editie van de GP Ouest France-Plouay staat zondag op het programma en biedt de renners die niet in de Ronde van Spanje zijn gestart een ideale gelegenheid om punten te sprokkelen voor het individuele World Tour-klassement.

Simon Gerrans (Orica GreenEdge) is zo’n renner die belang heeft bij een goede klassering in de Franse ééndagswedstrijd. De Australiër won de 229,1 kilometer lange klassieker in 2009 al eens en krijgt zondag een sterke ploeg met zich mee. Terwijl de top 4 van het World Tour-klassement – Alejandro Valverde (Team Movistar), Alberto Contador (Tinkoff Saxo), Vincenzo Nibali (Astana) en Nairo Quintana (Team Movistar) – afwezig is in Frankrijk, kan Gerrans (5de) een belangrijke slag slaan in Plouay en opschuiven naar de top 3.

Ga snel naar: parcours, belangrijke renners, tv-uitzendingen en livestreams.

grandprix-plouay.com
De website van de GP Ouest France-Plouay is onderdeel van een driedaags evenement in Plouay, de Grand Prix Plouay. Het deel over de koers van zondag is maar beperkt. De belangrijkste informatie kun je er wel terugvinden, zoals het parcours, de startlijst en zelfs de hotels waarin de renners verblijven, maar erg uitgebreid en aangekleed ziet het er niet uit.

GP Ouest France-Plouay 2014, zondag 31 augustus 2014

(foto: © GP Ouest France-Plouay)

(foto: © GP Ouest France-Plouay)

De GP Ouest France-Plouay bestaat al sinds 1931, toen won de Fransman François Fave de wedstrijd. De wielerwereld moest toen tot 1979 wachten alvorens de Franse hegemonie in de koers gebroken werd. De Nederlander Frits Pirard was de eerste buitenlandse winnaar van de koers en tot op de dag van vandaag de enige Nederlandse winnaar.

De wedstrijd bestaat uit een ronde van iets meer dan 13 kilometer, die 15 keer afgelegd dient te worden. In 2000 werd op dit parcours het wereldkampioenschap verreden.

Belangrijkste renners
Ondanks de afwezigheid van namen als Alejandro Valverde, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana, heeft de organisatie van de GP Ouest France-Plouay een sterke line-up samengesteld. Hoewel de Vuelta ook titelverdediger Filippo Pozzato uit de Franse koers houdt, staan de nummers twee en drie van vorig jaar – Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) en Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) wel gewoon aan de start.

Alexander Kristoff. (foto: © Lennart Heijnen / cyclingstory.nl)

Naast Simon Gerrans maken nog twee renners uit de top 10 van het World Tour-klassement deel uit van het startveld: Alexander Kristoff (Katusha), 6e in de rangschikking en na zijn zege in de Vattenfall Cyclassics één van de topfavorieten, en regerend wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida). Beide renners hebben, net als Gerrans, hun sporen al verdiend in het klassieke werk.

Kees Maas interviewde na afloop van de wedstrijd winnaar Boasson Hagen. (foto: © Tim van Hengel/Cyclingstory.nl)

Andere favorieten voor de zege zijn Sir Bradley Wiggins (Team Sky), Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) en Wiggins’ ploeggenoot en voormalig winnaar van de GP Ouest France-Plouay Edvald Boasson Hagen. Naast Dumoulin staat er nog een aantal Fransen klaar om voor spektakel te zorgen in Plouay; denk hierbij aan nummer zes in de Tour de France Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Bryan Cocquard (Team Europcar) en Tony Gallopin (Lotto Belisol). Tot slot willen we jullie de naam van Greg van Avermaet (BMC) niet onthouden!

Het koersverloop van de Franse wedstrijd zal erg onvoorspelbaar zijn en moeilijk te controleren. Het belooft dus een spannende editie te worden!
Startlijst GP Ouest France Plouay 2014

TV-uitzendingen GP Ouest France-Plouay
Eurosport zendt zondag de GP Ouest France-Plouay LIVE uit. Vanaf 14.45 uur – voorafgaand aan de verslaggeving van de Vuelta a España – zitten de commentatoren klaar om de beelden van gesproken teksten te voorzien. Voor beelden van de slotfase van de koers verwijzen we graag door naar onze partner Cyclinghub.

Livestream GP Ouest France-Plouay
Sport Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Hengel