Geen Kittel of Greipel in de Vuelta, dus vaardigt Duitsland doodleuk een 3de ‘Sprintschwein’ af. John Degenkolb alias Den John alias John Beton. Het timbre van zijn (bij)namen zegt eigenlijk alles. Een blok graniet die met de meet in zicht transformeert in een schokschouderende kanonbal. Een denderende trein op weg naar een denderende prestatie. Twee dagen na elkaar bereikte hij als eerste Station Terminus.

In de Tour walste Degenkolb de Franse wegen en de tegenstand plat, zich opofferend voor ploegmaat Kittel. ‘Ich bin wie du’ … Die gedachte bonste ongetwijfeld in zijn hoofd… Een gevoel dat resulteert in bewijsdrang, in forse grinta die extra power in de benen blaast. ‘Den John is amazing’.

Bewijsdrang inspireerde ook Chris Froome en Alberto Contador tot een portie blufpoker in de rit naar Ronda. Froome won zowaar seconden in een tussensprint en Contador liet zijn ploeg ‘lik-op-stuk’-gewijs het peloton aan flarden rijden. Lekker!

Beide kwelduivels verlieten in juli de Tour na een zware smak tegen het Franse grind. Maar exact op die plaats veranderde ‘het grind van de opgave’ in de ‘grinta van de overgave’. Froome had kennelijk breuken in zijn linkerpols en rechterhand, maar duidelijk geen breuk in het zelfvertrouwen. De focus werd verlegd… ‘The Vuelta is mine’. Contador liet in de Vogezen een stukje scheenbeen achter maar dat scheen hem niet te beletten zich toch klaar te stomen voor de ronde van zijn land. Ook El Pistolero heeft het geweer van schouder veranderd.

Er is nog een derde hond met zegedrang. Nairo Quintana schreef de Giro vlotjes op zijn naam. Een gebrek aan tegenstand belette hem te verliezen. Deze Vuelta is andere koek. De Colombiaan startte met de gracieuze grinta van de klimmer en wil bewijzen dat hij ook de allergrootste jongens in verlegenheid kan brengen.

Vlak daaronder bulkt het duel Valverde – Rodriguez van grintastische verbetenheid. De rivaliteit kookte in het WK vorig jaar en steekt geregeld de kop op. In de Clasico San Sebastian spuwden ze opnieuw vuur in elkaars ogen en ook in deze Vuelta werd het al warm. Tot 40° alstublieft…

Grinta voor de wielrenner… fiesta voor de toeschouwer!