Vuelta a España 2014 – Vooruitblik en livestreams Vuelta a España 2014 – Vooruitblik en livestreams

Chris Horner verbaasde vorig jaar de gehele wielerwereld met zijn sterke optreden en de eindzege in de Ronde van Spanje. Zoals het ernaar uitziet maakt de Amerikaan ook op z’n 42ste zijn opwachting in de derde Grand Tour van het seizoen. Het tricot van RadioShack-Leopard heeft de goedlachse Horner inmiddels ingewisseld voor het roze-blauw van Lampre. Hoever reikt hij dit jaar?

Aan de vooravond van de Vuelta a España blikt Cycling Story vooruit. We laten ons licht schijnen over het parcours, de etappes en de belangrijkste renners en we hebben de tv-uitzendingen en enkele livestreams op een rijtje voor je gezet, zodat je niks hoeft te missen van de 69ste editie van de derde grote ronde van 2014!
Ga snel naar: belangrijkste renners, etappes, tv-uitzendingen en livestreams.

lavuelta.com
Dat organisator Unipublic tegenwoordig onder de vlag van de A.S.O. vaart, valt wel af te lezen aan de website van de Vuelta a España. In alles lijkt de homepage van de Ronde van Spanje op die van de Tour de France, alleen is het karakteristieke geel vervangen door het rood van de leiderstrui van de derde Grand Tour van het jaar. lavuelta.com is buitengewoon gebruiksvriendelijk en gemakshalve beschikbaar in drie talen; Engels, Spaans en Frans. Alle informatie over de wedstrijd, de route, de renners en de geschiedenis van de koers is hier op één plek terug te vinden. Kortom, het bezoeken waard!

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Vuelta a España in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de start in Jerez de la Frontera als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.

Parcours
Etappe 1, zaterdag 23 augustus Jerez de la Frontera (ploegentijdrit), 12,6 km

De organisatie zet de traditie voort en heeft voor het vijfde jaar op rij gekozen voor een ploegentijdrit als opening van de Vuelta. Ditmaal vormt de stad Jerez de la Frontera, bekend van de motorraces, het decor. De ploegentijdrit is 12,6 kilometer lang en gaat door het centrum van de kustplaats, waardoor het parcours zeer technisch is. Dit mag echter geen problemen opleveren voor specialistische teams als wereldkampioen Omega Pharma-Quick Step, eeuwige rivaal Orica-GreenEdge, Team Sky, Trek Factory Racing, BMC Racing Team en Team Movistar.

Etappe 2, zondag 24 augustus Algeciras – San Fernando, 174,4 km

Waar men vorig jaar de renners op dag twee al een serieuze aankomst bergop voorschotelde, is er nu sprake van een sprintersetappe. De renners trekken volledig langs de kust, dus dat zou nog wel eens voor gevaar kunnen zorgen. Verder lijkt niets een eerste sprint in de weg te staan. Kan sprinttalent Moreno Hofland (Team Belkin) bij zijn debuut direct zijn grote klasse tonen?

Etappe 3, maandag 25 augustus Cádiz – Arcos de la Frontera, 197,8 km

De rit naar Arcos de la Frontera is echter van een ander kaliber. Met drie hellingen van de derde categorie wordt het voor de pure sprinters lastig om de heuvels te overleven. De slotkilometer loopt nog omhoog, dus zoeken we naar een specialist voor dit soort aankomsten. En dan komen wij automatisch uit bij Michael Matthews (Orica-GreenEdge), tweevoudig ritwinnaar in de voorbije Giro. Al zien we ook kansen voor Peter Sagan (Cannondale) en Philippe Gilbert (BMC Racing Team).

Etappe 4, dinsdag 26 augustus Mairena del Alcor – Córdoba, 164,7 km

Vandaag trekt de karavaan naar Cordoba, een stad waarvan het centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een stad die ook een traditie in het wielrennen heeft. Vanaf 1974 diende Cordoba als aankomst voor ritten in de Ruta del Sol (10 keer) en Vuelta (18 keer). In 1992 (Jean-Paul van Poppel), 1997 (Bart Voskamp) en 2009 (Lars Boom) kwamen er zelfs drie Nederlanders als eerste over de streep. In 2011 was Peter Sagan de laatste winnaar. Kan hij hier opnieuw een ritzege boeken?

Etappe 5, woensdag 27 augustus Priego de Córdoba – Ronda, 180 km

Het profiel van etappe vijf oogt simpel, maar schijn bedriegt. Het gaat de hele dag op en af, waarna de Puerto del Sotillo (3e cat.) nog voor extra spektakel zal zorgen. De organisatie sluit door dit obstakel een massasprint uit. Het zou zelfs mogelijk een springplank kunnen vormen voor aanvallers met een ‘punch’.

Etappe 6, donderdag 28 augustus Benalmádena – La Zubia, 167,1 km

De Cumbres de Verdes, een klim van de eerste categorie, is het terrein voor de eerste aankomst bergop. In 2008 kwam de tweede etappe van de Ruta del Sol aan in La Zubia en destijds mocht Cadel Evans het zegegebaar maken. Met twee dagzeges in de Tour of Utah op zak trekt de ervaren Australiër met enig vertrouwen naar de Ronde van Spanje. Onderschat de 37-jarige veteraan van BMC dus niet.

Etappe 7, vrijdag 29 augustus Alhendín – Alcaudete, 169 km

De openingsweek wordt afgesloten met een heuvelachtige rit van Alhendin naar Alcaudete (165,4 km). Het parcours maakt het voor sprintersteams niet gemakkelijk om de koers een complete dag te controleren. Hier liggen dan ook zeker mogelijkheden voor de avonturiers. Dit is een etappe waarin Pim Ligthart zich eens kan tonen. De Nederlands kampioen van 2011 reed een opvallende Dauphiné, maar werd door Lotto Belisol niet geselecteerd voor de Tour. Grijpt hij de kans nu met beide handen aan?

Etappe 8, zaterdag 30 augustus Baeza – Albacete, 207 km

De enige rit over meer dan 200 kilometer heeft de Vuelta-organisatie absoluut niet zwaar gemaakt. De aanloop kent geen hindernissen en de lange rechte lijn in Albacete (ook hier won driemaal een landgenoot) nodigt de rappe mannen simpelweg uit voor een massasprint. Krijgen we een mooi duel tussen Nacer Bouhanni, Peter Sagan en Mark Cavendish, die na een door hem zelf veroorzaakte val al na één dag moest opgeven in de Tour de France?

Etappe 9, zondag 31 augustus Carboneras de Guadazaón – Aramón Valdelinares, 185 km

Voordat de renners maandag de dag op hun hotelkamer door mogen brengen, wacht er nog een zware test. De klim naar skioord Aramón Valdelinars wordt de tweede graadmeter voor de favorieten. Op de col van de eerste categorie kunnen de klassementsmannen zich absoluut niet verschuilen. Hopelijk zien we hier Nairo Quintana (Team Movistar), Chris Froome (Team Sky), Joaquim Rodriguez (Katusha), Wilco Kelderman (Team Belkin), Thibaut Pinot (FDJ.fr) en Fabio Aru (Astana) vechten om de dagzege. Dat wordt genieten!

Rustdag, maandag 1 september

Etappe 10, dinsdag 2 september Real Monasterio de Santa Mariá de Veruela – Borja (tijdrit), 36,7 km

Het is opnieuw tijd voor een rit tegen de klok. Ditmaal zal deze echter individueel af moeten worden gelegd en bedraagt de afstand 34,5 kilometer. Vanuit de start moet er acht kilometer geklommen worden, dus gaat het hier om een pittige tijdrit. Drievoudig wereldkampioen en ultieme specialist Tony Martin zal waarschijnlijk enige tijd verliezen in sectie 1, maar daarna heeft hij nog ruimschoots de tijd om de achterstand in te halen. ‘Der Panzerwagen’ is dan ook zoals altijd torenhoog favoriet.

Etappe 11, woensdag 3 september Pamplona – Santuario de San Miguel de Aralar, 153,4 km

We zijn halverwege. Het startschot klinkt in Pamplona, de stad die wereldberoemd is door zijn stierengevechten. De streep ligt in Santuario de San Miguel de Aralar, een plaats met veel minder faam. Maar dat wil niets zeggen. Hier kunnen de matadoren namelijk ook voor spektakel zorgen. Dat moet wel lukken met een beklimming van acht kilometer en stroken tot wel dertien procent. Worden we hier getuige van een schitterende overwinning van Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step)? Al verwachten wij ook iets moois van jongelingen Lawson Craddock (Giant-Shimano) en Adam Yates (Orica-GreenEdge).

Etappe 12, donderdag 4 september Logroño – Logroño, 166,4 km

Het stratencircuit van Logrono keert na een jaar afwezigheid terug in de Vuelta. Na 21 kilometer rijdt het peloton Logrono binnen om vervolgens zeven plaatselijke ronden van 21 kilometer af te leggen. Het mag geen verrassing zijn als deze bijzondere dag eindigt in een spurt met een compleet peloton. In 2012 boekte John Degenkolb er één van zijn vijf (!) overwinningen. Is de Duitser weer van de partij of mag nu Ramon Sinkeldam, zijn ploeggenoot bij Giant-Shimano, een gooi doen naar de winst?

Etappe 13, vrijdag 5 september Belorado – Obregón (Parque de Cabárceno), 188,7 km

In een overgangsetappe zijn er talrijke kanshebbers. Dat zal vandaag niet anders zijn. De toppers zullen hun krachten willen sparen voor de zware dagen die komen en bovendien ligt de top van de laatste beklimming op 35 kilometer van de aankomst. Een groep vluchters zal vermoedelijk genoeg ruimte krijgen om het tot de streep uit te zingen. Enkele kandidaten: Adam Hansen (Lotto Belisol), Luis Leon Sanchez (Caja Rural) en Simon Clarke (Orica-GreenEdge).

Etappe 14, zaterdag 6 september Santander – La Camperona (Valle de Sabero), 200,8 km

Etappe 14 is het begin van een boeiend drieluik in het hooggebergte. De driedaagse start met een finish op de steile flanken van La Camperona-Valle de Sábero. In de laatste drie kilometer kunnen de percentages zelfs oplopen tot wel 24 (!) procent. Dit is dus op het lijf geschreven van lichtgewichten als Nairo Quintana (Team Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Johan Esteban Chavez (Orica-GreenEdge), de Colombiaan die wel eens uit kan groeien tot dé revelatie.

Etappe 15, zondag 7 september Oviedo – Lagos de Covadonga, 152,2 km

Lagos de Covadonga! Het is een absoluut begrip in de wielerwereld. De klassieker van de buitencategorie (12,6 kilometer à 7,3%) wordt dan ook al voor de 18e keer in 30 jaar aangedaan. Opvallend is wel dat er vaak een renner van de tweede rij zegeviert. Zo was de onbekende Antonio Piedra Perez in 2012 de verrassende winnaar. Wordt de Eritreeër Natnael Berhane (Team Europcar) of de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) zijn opvolger?

Etappe 16, maandag 8 september San Martín del Rey Aurelio – La Farrapona (Lagos de Somiedo), 160,5 km

We zijn aangekomen bij de absolute koninginnenrit. De rit met liefst vijf cols van de eerste categorie vraagt om die titel. Met 158,8 kilometer is dit bovendien een relatief korte etappe en dus mogen we een explosief verloop verwachten. Het zal ons niet verbazen als de sterkste klassementsrenners boven komen drijven op La Farrapona-Lago de Somiedo. Of gunnen zij net als vorig jaar de eer aan een jonge klimmer als Alexandre Geniez (FDJ.fr)? De Fransman zal ongetwijfeld die stunt graag willen herhalen. Al krijgt hij mogelijk concurrentie van zijn sensationele landgenoot Warren Barguil (Giant-Shimano), die op zijn 21ste twee ritten won in de Vuelta van 2013, zijn eerste grote ronde.

Rustdag, dinsdag 9 september

Etappe 17, woensdag 10 september Ortigueira – La Coruña, 190,7 km

De batterijen zijn weer opgeladen en dus zullen met name de knechten flink aan de bak mogen. De pure sprinters hebben in deze 69ste uitgave namelijk niet veel kansen gehad en zijn gemotiveerd om in La Coruña nog eens alles uit de kast te halen. Voor de rappe mannen is dit namelijk de laatste aangelegenheid.

Etappe 18, donderdag 11 september A Estrada – Monte Castrove (Meis), 157 km

Finishplaats Monte Castrove (Meis) is onbekend bij het wielerpubliek, want nog nooit kwam hier een professionele wielerkoers aan. Het zou echter wel eens een aangename kennismaking kunnen worden. De col van de tweede categorie (5,5 km) wordt in de laatste 25 kilometer namelijk twee keer beklommen. Wie beschikt over het beste eindschot op het steile slotgedeelte? Wij zetten ons geld in op Daniel Moreno (Team Katusha), die dol is op dit soort aankomsten. Al geldt dat ook voor Daniel Martin (Garmin-Sharp), de pechvogel uit de Giro.

Etappe 19, vrijdag 12 september Salvaterra do Miño – Cangas do Morrazo, 180,5 km

Het einde is in zicht. Op weg naar Cangas de Morazzo is de kans zeer groot dat het verschil wordt gemaakt in de afdaling. Na de slotklim gaat het immers 20 kilometer in sneltreinvaart naar beneden. Iemand met durf kan hier zijn slag slaan. Als de vluchters niet buiten bereik zijn, mogen we absoluut een actie verwachten van de Baskische topdaler Samuel Sanchez, die na vele jaren Euskaltel-Euskadi nu in het shirt van het BMC Racing Team rijdt.

Etappe 20, zaterdag 13 september Santo Estevo de Ribas de Sil – Puerto de Ancares, 185,7 km

Staat de winnaar al vast of ligt de strijd om de leiderstrui nog volledig open? Dat zal de spanning tijdens deze voorlaatste rit bepalen. Dit is een blauwdruk van de rit, zoals hij in 2012 werd verreden en destijds was Joaquim Rodriguez de sterkste van alle grote namen. Voor de wielerfans zou het mooi zijn als we een spectaculaire ontknoping krijgen, waarin er tot de laatste meter gevochten moet worden om belangrijke seconden. Neemt Chris Froome revanche voor een mislukte Ronde van Frankrijk?

Etappe 21, zondag 14 september Santiago de Compostela (tijdrit), 9,7 km

Mocht het na gisteren nog niet beslist zijn, dan kunnen we wel eens een einde zoals in de Tour van 1989 (Lemond vs. Fignon) krijgen. Deze editie wordt namelijk niet afgesloten met een voorspelbare optocht door hoofdstad Madrid, maar met een avondlijke tijdrit door bedevaartsoord Santiago de Compostela over slechts 10 kilometer. Als toppers Fabian Cancellara en Tony Martin uit koers zijn, zullen jongens als Jonathan Castroviejo (Team Movistar), Rohan Dennis (BMC Racing Team) en het trio van Trek Factory Racing – Jesse Sergent, Bob Jungels en Belgisch kampioen tijdrijden Kristof Vandewalle – dromen van de eerste plaats. Outsider: de Est Gert Joeaar (Cofidis).

Belangrijkste renners

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Later meer.
Startlijst Vuelta a España 2014

TV-uitzendingen Vuelta a España
Sporza doet elke dag rechtstreeks verslag van de Ronde van Spanje, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Kijk op de website voor de actuele uitzendtijden. Ook Eurosport is elke dag LIVE met de Vuelta. Surf naar de TV Guide voor de programmering.
Voor beelden van de laatste kilometers van de etappes verwijzen we graag door naar onze partner Cyclinghub.

Livestream Vuelta a España
Sports Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Dijk & Tim van Hengel