Tour de France 2014 – Uitslag etappe 19 Tour de France 2014 – Uitslag etappe 19

Ramunas Navardauskas heeft zijn ploeg Garmin-Sharp op 2 dagen van het einde toch nog een felbegeerde dagzege bezorgd. De Litouwer hield in de stromende regen gedurende twaalf kilometer knap stand tegen het door een valpartij sterk uitgedunde peloton en gaf zijn werkgever daarmee de terechte beloning voor het fantastische ploegenspel, waarin een speciale rol was weggelegd voor onze landgenoot Tom-Jelte Slagter.

De Nederlander werd in de stromende regen vooruit gestuurd in een kopgroep van vijf man en gaf daarin de beste indruk. De heuvelspecialist sloop op 28 kilometer van de streep weg in de hoop om de enige beklimming van de dag te overleven. Vlak voor de Côte de Monbazillac (1,3 km à 7,6%) volgde het jagende peloton immers nog slechts op 20 seconden. Omdat een directe versnelling uitbleef kon de dappere Slagter voor het peloton uit blijven rijden en vormde hij de ideale springplank voor zijn ploegmaat Navardauskas.

Enkel die had de ‘punch’ in de benen om weg te rijden uit de grote groep en de oversteek te maken. Exact op de top sloot de voormalig winnaar van een Giro-etappe aan bij Slagter, waarna de geboren Groninger met zijn laatste energie nog eens alles gaf om Navardauskas daarna alleen op jacht te laten gaan naar de dagzege. Achter de hardrijder was er sprake van enige desorganisatie en zo kon de voorsprong, mede dankzij het ideale afstopwerk van Jack Bauer, oplopen tot 25 seconden.

Het natte wegdek maakte het er niet eenvoudiger op voor de nog overgebleven sprintersploegen en op drie kilometer van het einde gingen dan ook een paar man tegen de grond. Peter Sagan was één van de betrokkenen en besefte dat het opnieuw niet zijn dag ging zijn. Paar renners ontsprongen de dans, maar het kleine treintje van Omega Pharma-Quick Step kon het gat niet meer dichten en zo werd Ramunas Navardauskas na een mooie solo de verdiende winnaar van deze negentiende etappe. Een balende John Degenkolb (Giant-Shimano) won nog de sprint om de tweede plaats voor Alexander Kristoff (Katusha). Tom-Jelte Slagter kwam als 88e over de finishlijn en mocht als meest strijdlustigste renner ook op het podium verschijnen.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 19: