Tour de France 2014 – Uitslag etappe 16 Tour de France 2014 – Uitslag etappe 16

De eerste rit in de week van de waarheid heeft een zege opgeleverd voor Michael Rogers. Na twee fraaie dagsuccessen in de Giro d’Italia boekte de Australiër van Tinkoff-Saxo nu een mooie overwinning in de Ronde van Frankrijk. Rogers toonde zich de sterkste van een kopgroep van 21 man en kwam solo aan in Bagnères-de-Luchon.

Er ging echter een flinke oorlog aan vooraf voordat de vluchters de zegen kregen van het peloton. Een eerste omvangrijke groep werd namelijk teruggehaald door toedoen van Belkin, Giant-Shimano en Garmin-Sharp. Na 71,5 kilometer kwam de Italiaan Matteo Montaguti alleen boven op de Côte de Pamiers (4e cat.) en kreeg vervolgens het gezelschap van liefst twintig collega’s, met daarbij ook onze landgenoot Tom-Jelte Slagter. De voorsprong liep rap op naar een maximum van 12,5 minuten en de winnaar zat dus vooraan.

De groep bleef bijeen tot en met de voet van de Port de Balès, een col van de buitencategorie. Zodra het wegdek omhoog liep begon de afvalrace en daarmee de strijd om de overwinning. Na alle schermutselingen bleven drie man over op de top: Michael Rogers (Tinkof-Saxo), de José Serpa (Lampre-Merida) en Thomas Voeckler (Team Europcar), tweevoudig winnaar in Bagnères-de-Luchon. Vasil Kiryrienka, de Wit-Russische knecht bij Team Sky, en Voeckler’s land- en ploeggenoot Cyril Gautier wisten nog aan te sluiten in de 21 kilometer lange afdaling en het spel kon beginnen. Europcar leek hun overwicht in de slotfase perfect uit te spelen nadat Gautier in de afzink een klein gat sloeg. Rogers doorzag het gevaar en reed als gespecialiseerde tijdrijder gemakkelijk naar de Fransman toe. Hij aarzelde geen seconden, liet Gautier achter en soleerde in de laatste 4 kilometer onbedreigd naar de zege.

Op tien minuten achterstand werd er in de groep der favorieten ook strijd geleverd. Vanaf de eerste meters van de Port de Balès trokken de Movistar-mannen stevig door, waarna Thibaut Pinot iedereen nog eens extra pijn deed. Dit alles was veel renners te machtig en zo bleef slechts een select gezelschap over. Aan de streep zaten enkel nog leider Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Jean-Christophe Péraud en Leopold König in zijn wiel.

Tot de verliezers behoorden dus ook ‘Bau en Lau’. Net als in de Alpen bleek laatstgenoemde opnieuw sterker dan Mollema en wist de schade te beperken tot 1’07”, waar de Belkin-kopman exact drie minuten toegaf op de toppers. Zodoende zijn de rollen nu ook in het klassement omgedraaid. Laurens ten Dam steeg een positie en staat nu achtste op 11’12”, terwijl Bauke Mollema nu de tiende plaats bezet op 11’33” van de voorlopig onaantastbare Nibali.

Ook het Franse toptalent Romain Bardet en Tejay van Garderen, de nummers drie en vijf in het klassement moesten een slechte dag bekopen met tijdverlies. Bardet kwam op 2’50” van de groep-Nibali binnen en is nu de nummer vijf. Van Garderen verloor liefst 3’36” en kan hoogstwaarschijnlijk het eindpodium in Parijs uit zijn hoofd zetten.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 16: