Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) heeft Luik-Bastenaken-Luik aan zijn palmares toegevoegd. In een teleurstellende en passieve 100e editie van de oudste wielerklassieker troefde hij Alejandro Valverde (Team Movistar) en Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) na 263 kilometer af op de laatste rechte lijn in Ans. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) was op plaats zes de beste landgenoot.

Voor de jubileumeditie was de finale nog zwaarder gemaakt om de koers daarmee nog selectiever te maken. De wijziging had een averechts effect, want de topfavorieten hielden de benen extra lang stil. Hun adjudanten deelden wel speldenprikjes uit, maar zij kregen weinig ruimte en zo arriveerde men met een groep van 40 renners aan de voet van de Côte de Saint-Nicolas.

Er waren dan nog vijf kilometer te gaan en dus zaten alle favorieten klaar op de eerste rij. De angst regeerde echter nog steeds en zo waren er opnieuw outsiders die van de situatie probeerden te profiteren. Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) en Damiano Caruso (Katusha) demarreerden met een mooie cadans weg uit de groep. Ze pakten twaalf seconden en mochten zelfs met voorsprong aan de laatste kilometer beginnen.

Op de steile slothelling in finishplaats Ans voelde het duo de hete adem van de op komst zijnde Daniel Martin (Garmin-Sharp), de winnaar van vorig jaar, in hun nek en dus plaatste de Italiaan Caruso nog een versnelling. Hij liet zijn landgenoot Pozzovivo daarmee achter, maar hij kon niet voorkomen dat Martin voor de laatste bocht op zijn wiel geraakte. De Ier zat perfect gepositioneerd om zijn titel te prolongeren tot hij uit het niets onderuit schoof. Het trio Gerrans, Valverde en Kwiatkowski kwam tot bij Caruso en zij mochten gaan sprinten om de zege. Gerrans ging van kop af en gaf de overwinning niet meer uit handen.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2014: