Waalse Pijl 2014 –  Uitslag Waalse Pijl 2014 –  Uitslag

Alejandro Valverde heeft de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Team Movistar had de beste benen op de Muur van Huy en verwees de Ier Daniel Martin en het Poolse talent Michal Kwiatkowski terug naar de plekken twee en drie. Knappe prestaties waren er van Bauke Mollema en Tom Jelte Slagter, want het Nederlandse duo eindigde netjes in de top 5!

De klassieker kende zoals verwacht een traditioneel verloop. Ditmaal trok het trio Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp), Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Jonathan Clarke (United Healthcare) vroeg ten aanval en zij verkregen een marge van acht minuten. Voor de Australiër Clarke lag het tempo te hoog en dus trokken Navardauskas en Belg samen verder. Het duo geraakte nog met voorsprong over de tweede beklimming van de Muur van Huy, maar op twaalf kilometer van de streep was hun liedje uitgezongen.

De sprint naar de voet van de steile Muur van Huy (1300m a 9,3%) werd ingezet door het nog zeer omvangrijke peloton. Ondanks het moordend hoge tempo lukte het de Fransman Jeremy Roy (FDJ.fr) om nog even voor het peloton uit te rijden. Zijn poging was echter gedoemd te mislukken en vlak voor de beslissende slotklim werd hij dan ook opgeslokt door de meute.

Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) wilde niet wachten op een versnelling van de grote kanonnen en besloot dus vroeg zijn kaarten op tafel te leggen. Hij bleek echter geen partij voor de grote favorieten en dus was het wachten op moment dat zij de eindsprint in zouden zetten. De aanzet werd gegeven door Jelle Vanendert, de nummer twee uit de recente Amstel Gold Race, maar hij werd gecounterd door Michal Kwiatkowski. De Pool had echter op zijn beurt geen antwoord op de demarrage Daniel Martin, die met overtuiging voorbij kwam snellen en op weg leek naar de overwinning.

Tot op 100 meter van de eindstreep dacht de Ier aan de zege, maar Alejandro Valverde maakte abrupt een einde aan deze droom. De Spaanse heuvelspecialist wachtte tot het juiste moment om vervolgens met veel machtsvertoon de tegenstand te degraderen en zo voor de twee maal in zijn carrière de Waalse Pijl op zijn imposante palmares te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=aiB9p7Vm8XA

Uitslag Waalse Pijl 2014: