Amstel Gold Race 2014 – Favorieten en kanshebbers Amstel Gold Race 2014 – Favorieten en kanshebbers

Limburg maakt zich weer op voor de belangrijkste dag van het jaar. ‘Het wielermekka van Nederland’ vormt zondag voor de 49e keer het decor van de Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van ons land. De 26 verschillende hellingen zullen weer vol staan met enthousiaste wielerliefhebbers. Cycling Story kijkt er ook enorm naar uit en stelde deze lijst met kanshebbers samen.

Nadat de finish tien jaar lang op de Cauberg was gelegen, besloot de koersdirectie het parcours voor 2013 te wijzigen en de aankomst te verplaatsen naar Vilt. Wie als eerste bovenkomt op de Cauberg heeft nu nog 1,8 kilometer voor de boeg om zich daadwerkelijk tot winnaar te kronen. En na 250 loodzware kilometers duren die 1800 meter enorm lang. Philippe Gilbert (WK 2012) en Roman Kreuziger (Amstel Gold Race 2013) kunnen hier als ervaringsdeskundigen over meepraten. Laatstgenoemde profiteerde optimaal van de open koers, hield stand en werd beloond voor zijn aanval. Durft andermaal iemand de debatten vroeg te openen of wacht iedereen tot de laatste passage van de befaamde Cauberg?

Parcours

Amstel Gold Race 2014 – Parcours

De topfavoriet: Alejandro Valverde
Deze Spanjaard won al eens de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik (twee keer), maar de Amstel Gold Race ontbreekt nog op zijn palmares. Vorig jaar was hij na 251,8 kilometer de snelste van alle favorieten. Helaas voor hem had Roman Kreuziger al 22 seconden eerder de finish gepasseerd en restte er niet meer dan de tweede plek. Valverde won dit jaar al drie ritten in de Ruta del Solo (+eindklassement), de Vuelta Ciclista a Murcia, de Roma Maxima en de Gran Premio Miguel Indurain. ‘El Imbatido’ voert daarmee de zegeranglijst van 2014 aan. Zondag wil hij zijn absolute topvorm verzilveren door ook de Amstel Gold Race toe te voegen aan zijn imposante erelijst. Met zijn huidige vorm, ervaring en explosiviteit is hij voor ons de te kloppen man.

De schaduwfavoriet: Philippe Gilbert
Weinig renners zullen zo veel mooie herinneringen aan de Cauberg hebben als Philippe Gilbert. Tweemaal (2010, 2011) zegevierde hij op ongenaakbare wijze in de Amstel Gold Race om in 2012 op de bekendste beklimming van Nederland te demarreren en naar de wereldtitel te snellen. Met slechts één zege in 2013 was het een mager jaar voor de man met de regenboogtrui. De kopman van het BMC Racing Team aast nu op revanche en ligt met de overwinning in de Brabantse Pijl goed op schema.

Grote kanshebber: Ben Swift
Voor aanvang van 2014 was deze 26-jarige Brit nog niet bekend bij het grote wielerpubliek, maar daar kwam dankzij een knappe derde plaats in Milaan-San Remo verandering in. De sprinter heeft deze lijn door weten te trekken en begint ook steeds beter bergop te rijden. Dat bevestigde hij in de Ronde van het Baskenland door de lastige vijfde rit te winnen. In een etappe over vijf serieuze cols troefde hij Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Tom-Jelte Slagter af in de sprint. Het zegt ook veel over het krachtige eindschot van de voor Sky Procycling koersende coureur. Met datzelfde eindschot zou hij op Nederlandse bodem ook wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Als hij na de Cauberg in kansrijke positie zit, is het absoluut iemand om rekening mee te houden.

Man van de tweede rij: Wout Poels
Wout Poels is een geboren en getogen Limburger en kent alle wegen in de provincie als zijn broekzak. Toch kon hij nog niet imponeren in zijn ’thuiskoers’, want een 82e plaats uit 2011 is voorlopig zijn beste resultaat. Het moet raar lopen wil hij dat niet snel gaan verbeteren. Na zijn zware valpartij in de Tour de France 2012 volgde een lange herstelperiode en pas nu benadert hij zijn oude topniveau. In het Baskenland beantwoordde hij zelfs versnellingen van Alberto Contador en Alejandro Valverde. Bovendien won onze landgenoot ook de vierde etappe. Dat gaf vertrouwen en dus was hij één van de smaakmakers in de voorbij Brabantse Pijl, waar hij uiteindelijk vijftiende werd. Dertien jaar geleden wonnen de Nederlanders Parijs-Roubaix (Knaven) én de Amstel Gold Race (Dekker). Herhaalt de geschiedenis zich?

Outsider: Lars-Petter Nordhaug
Bauke Mollema is de kopman binnen de Belkin-formatie, maar Lars-Petter Nordhaug heeft een vrije rol binnen de ploeg. Vorig jaar dook hij vanuit die rol op in de finale en zat hij zelfs in de kopgroep met Roman Kreuziger. Toen de Tsjech versnelde, wachtte Nordhaug te lang met een reactie en zag hij Kreuziger niet meer terug. Opnieuw lijkt anticiperen het advies voor de Noor en wellicht kan hij ditmaal voor de verrassing zorgen. Dat hij beschikt over veel capaciteiten bewees hij wel met een 12e plaats op het loodzware wereldkampioen te Firenze.

De favorieten voor de Amstel Gold Race 2014 volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Gilbert, Kwiatkowski
*** Costa, Rodriguez, Swift
** Van Avermaet, Cunego, Gerrans, Poels
* Gallopin, Gasparotto, Leukemans, Mollema, Nordhaug

Joker: Tom-Jelte Slagter