Milaan-San Remo 2014 – Uitslag Milaan-San Remo 2014 – Uitslag

Milaan-San Remo 2014 – Uitslag

Wieleruitslagen Laatst bijgewerkt 23 april 2014 13:45 Tim van Dijk

Alexander Kristoff heeft de 105e editie van Milaan-San Remo gewonnen. De Noorse krachtpatser van Katusha was na 294 kilometer de rapste van een grote groep. Kristoff had aan de meet in San Remo een fietslengte voorsprong op Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), die voor de vierde keer op rij op het podium staat, en Ben Swift (Sky Procycling). Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) was de eerste Nederlander op plaats 14 en lijkt klaar voor zijn favoriete klassiekers.

Niet de machtige versnellingen van de ‘punchers’, maar de koude en regenachtige omstandigheden maakten deze editie van La Primavera tot een uitputtingsslag. De explosieve renners bleken in de volle finale niet meer bij machte om de sprinters overboord te gooien op de Cipressa of de befaamde Poggio. De enige coureur die korte tijd uitzicht had op een succesvolle vlucht was de Italiaan Vincenzo Nibali. De kopman van Astana sprong weg op de Cipressa en ging solo op jacht naar twee vroege vluchters.

Na vier kilometer kregen zeven avonturiers de ruimte en 270 kilometer later reed een duo nog altijd voor het peloton uit. De kopgroep had een sterk Nederlands tintje, want het betrof onze landgenoot Maarten Tjallingii (Belkin Pro Cycling Team) en Marc de Maar (United Healthcare), de in Assen geboren coureur die nu fietst met een Amerikaanse licentie.

De twee leverden een geweldige prestatie, maar konden in de afdaling van de Cipressa niet meer aanhaken bij Nibali. De voormalig winnaar van de Giro en Vuelta sloot aan om vervolgens gelijk afstand te nemen. Hij staat bekend als de beste daler van het peloton en durfde simpelweg meer risico te nemen op het natte wegdek, waardoor er gelijk een gat ontstond. Eenmaal beneden had ‘De Haai van Messina’ ook een mooie marge te pakken op het uitgedunde peloton. Het was daar even zoeken naar de juiste organisatie, waardoor Nibali liefst vijftig tellen voorsprong kreeg.

Het zag er even veelbelovend uit, maar richting de Poggio viel hij stil en zag hij de achtervolgers snel naderen. Aan de voet van de slotklim had hij nog slechts tien seconden over. Hij werd logischerwijs ingerekend waarna het wachten was op de ultieme versnelling van de ‘punchers’. Phillippe Gilbert (BMC Racing Team) en Lars-Petter Nordhaug (Belkin Pro Cycling Team) waagden een poging, maar in tegenstelling tot de laatste drie edities was niemand na 287 kilometer nog in staat om de boel te doen ontploffen.

In de straten van San Remo zag vervolgens Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) zijn kans schoon om weg te rijden, maar de ploegen met sprinters aan boord waren alert. Zo had ook Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) de schifting overleefd en kreeg de Brit dé kans op een tweede zege. De winnaar van 2009 kwam ook op kop in de laatste rechte lijn, maar kon het karwei ditmaal niet tot een goed einde brengen. Aan de linkerkant van de weg kwam de Alexander Kristoff krachtig opzetten en die drukte met overmacht zijn wiel als eerste over de eindstreep. De 27-jarige Noor behaalde zo de grootste en mooiste zege uit zijn loopbaan.

Milaan-San Remo 2014 – Uitslag:
1. Alexander Kristoff (Noo/Katusha) in 6u 55′ 56”
2. Fabian Cancellara (Zwi/Trek Factory Racing) z.t.
3. Ben Swift (Gbr/Sky Procycling) z.t.
4. Juan Jose Lobato (Spa/Team Movistar) z.t.
5. Mark Cavendish (Gbr/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
6. Sonny Colbrelli (Ita/Bardiani-CSF) z.t.
7. Zdenek Stybar (Tsj/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
8. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida) z.t.
9. Gerald Ciolek (Dui/MTN-Qhubeka) z.t.
10. Peter Sagan (Slw/Cannondale) z.t.
14. Sebastian Langeveld (Ned/Garmin-Sharp) z.t.

De volledige uitslag van Milaan-San Remo 2014.