Parijs-Nice 2014 – Voorbeschouwing en favorieten Parijs-Nice 2014 – Voorbeschouwing en favorieten

In het Franse Mantes-la-Jolie vertrekken de matadoren al weer voor de 72e editie van Parijs-Nice, een begrip in het wielrennen. De ‘Koers naar de Zon’ biedt altijd spektakel en op de tekentafel van de ASO is er opnieuw een interessante route naar Nice uitgestippeld. De traditionele proloog en lange tijdrit zijn geschrapt uit het parcours, waardoor deze uitgave met 1447 kilometer de langste is sinds 1968. Wie neemt het initiatief in de bergen, valt daar aan en trekt daarmee de eindzege naar zich toe? Cycling Story blikt vooruit en zet vijf mogelijke kanshebbers in de schijnwerpers.

Route Parijs-Nice 2014

DatumStart - finishProfielFavoriet Cycling Story
Zondag 9 maartMantes-la-Jolie – Mantes-la-Jolie (162,5 km)VlakJohn Degenkolb (Dui)
Maandag 10 maartRambouillet – Saint-Georges-sur-Baulche (205 km)VlakTom Boonen (Bel)
Dinsdag 11 maartToucy – Circuit de Nevers Magny-Cours (180 km)VlakNacer Bouhanni (Fra)
Woensdag 12 maartNevers – Belleville (201,5 km)HeuvelCarlos Betancur (Col)
Donderdag 13 maartCrêches-sur-Saône – Rive-de-Gier (152,5 km)HeuvelGianni Meersman (Bel)
Vrijdag 14 maartSaint-Saturnin-lès-Avignon – Fayence (221,5 km)BergCarlos Betancur (Col)
Zaterdag 15 maartMougins – Biot Sophia Antipolis (195,5 km)BergSylvain Chavanel (Fra)
Zondag 16 maartNice – Nice (128 km)BergRui Costa (Por)

Klik hier voor een gedetailleerde uitleg van het volledige parcours.

Op basis van dit parcours en de vorm van de betreffende renners willen wij graag vijf heren naar voren schuiven. De topfavoriet, de schaduwfavoriet, een grote kanshebber, een coureur uit de tweede rij en een gevaarlijke outsider. Wij stellen ze één voor één aan u voor.

De topfavoriet: Vincenzo Nibali
In 2006 kwam hij nog maar net kijken in het peloton en eindigde hij anoniem als 66e in het eindklassement. Daarna was hij zeven edities afwezig en nu keert deze Italiaan terug als een absolute wereldtopper. Zijn naam: Vincenzo Nibali. De winnaar van de Giro en Vuelta verkiest voor het eerst sinds jaren Parijs-Nice boven de Tirreno-Adriatico, de rittenkoers die de ‘Haai van Messina’ in 2012 en 2013 op zijn naam schreef. Nu trekt deze klasbak naar Frankrijk om ook deze koers op zijn palmares te zetten. Met een 12e plaats in de Ronde van Oman als beste eindklassering was de aanloop niet geweldig, maar dit wordt pas de eerste belangrijke test voor de kopman van Astana. En als hij zich doelen stelt, is hij altijd op de afspraak. Nibali kan bergop imponeren, maar mogelijk maakt hij het verschil in de afdalingen. Hij beheerst de kunst van het dalen als geen ander en met deze extra kwaliteit kan hij zijn concurrenten op beslissende afstand zetten in het algemeen klassement. Wordt deze Parijs-Nice voor de verandering eens bergaf gewonnen? Onze topfavoriet Vincenzo Nibali zou dit zo maar eens kunnen bewerkstelligen.

De schaduwfavoriet: Carlos Betancur
De Colombiaan Carlos Betancur beleefde in 2013 zijn grote doorbraak door als vijfde te eindigen in de zware Giro d’Italia. Daarnaast werd hij derde in de Waalse Pijl en belandde hij net naast het podium in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De pocketklimmer van AG2R-La Mondiale hoopt dit jaar weer een stap voorwaarts te zetten. Hij is alvast goed begonnen door het seizoen te openen met de eindoverwinning in de Tour du Haut Var. Door zijn explosiviteit bergop en aanvallende instelling is hij een grote kanshebber tijdens deze 72e editie van Parijs-Nice. De vinnige coureur zal zich dan echter niet mogen laten verrassen in de vlakke etappes, waar waaiers in het verleden regelmatig voor desillusies zorgden onder de kopmannen.

Grote kanshebber: Rui Costa
2013 was hét jaar van Rui Alberto Faria Da Costa, beter bekend als Rui Costa. De Portugees won de Ronde van Zwitserland, twee etappes in de Tour de France en op zondag 29 september kroonde hij zich tot wereldkampioen door de Spanjaard Joaquim Rodriguez te verslaan in een bloedstollend spannende sprint. Er zou een vloek rusten op de regenboogtrui, maar hij wil dit verhaal naar het rijk der fabelen verwijzen. Mede door zijn overstap naar Lampre-Merida is hij extra gedreven om zo snel mogelijk te zegevieren als wereldkampioen. In zijn geboorteland was hij tijdens de Ronde van Algarve al drie maal dichtbij, maar even zo vaak was er één iemand hem net te snel af. De ‘Koers naar de Zon’ is een nieuwe gelegenheid voor hem. Kleine rittenkoersen als deze zijn Costa namelijk op het lijf geschreven. Het middelgebergte is een terrein waar hij uitstekend uit de voeten kan en in finales kan hij zijn tactische inzicht benutten om het karwei af te ronden. Rui Costa beschikt kortom over alle kwaliteiten om zeer hoog te eindigen.

Renner van de tweede rij: Ion Izaguirre
De 25-jarige Ion Izagirre is een coureur met veel potentie. Daarom vond hij na het verdwijnen van Euskaltel-Euskadi samen met zijn broer Gorka al snel onderdak bij Team Movistar. In 2012 won hij een rit in de Ronde van Italië en vorig jaar werd hij achter Pieter Weening tweede in de Ronde van Polen. De Spanjaard kende ook nog eens een goede generale repetitie door knap vierde te worden in de Ruta del Sol. Bij het attractief koersende Team Movistar krijgt hij komende week ongetwijfeld een vrije rol. En dan is het iemand om goed in de gaten te houden.

Outsider: Romain Bardet
De ploeg AG2R-La Mondiale kan wel eens hoge ogen gaan gooien tijdens Parijs-Nice. Met Carlos Betancur en Romain Bardet staan ze met een ijzersterk duo aan de start. Net als zijn Colombiaanse ploegmaat was ook Bardet dit voorseizoen al succesvol. De pas 23-jarige Bardet mocht namelijk het zegegebaar maken in de Valence Drôme Classic (UCI 1.1). De Fransman debuteerde vorig jaar met een zeer mooie vijftiende plaats in de Tour de France, waarmee hij de beste Fransman in het algemeen klassement was. Daar toonde hij nog maar eens zijn potentie als klimmer. Wellicht kan hij met dat talent ook voor een verrassing zorgen tijdens Parijs-Nice.

Cycling Story Koersspel

De favorieten voor Parijs-Nice volgens Cycling Story:
***** Nibali
**** Betancur, Porte
*** Costa, Van Garderen, Spilak
** Chavanel, Izagirre, Kelderman, Majka
* Bardet, Monfort, Phinney, Slagter, Stybar

Joker: Jesús Herrada (Spa, Team Movistar)

  • ronald

    7 maart 2014 #1 Author

    Porte mag naar Tirreno om de geblesseerde Froome te vervangen. Thomas is nu de kopman van Sky in P-N.