Stijn Devolder is de verrassende kampioen van België. Op de loodzware omloop van La Roche-en-Ardenne voltooide de renner van RadiosShack-Leopard-Trek een solo van bijna dertig kilometer. Aan de meet had hij zelfs een minuut voorsprong op de rest. Het betekent zijn derde nationale driekleur. Op de tweede plaats eindigde Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) en op de derde plaats Devolder’s teamgenoot Jan Bakelants.

De debatten werden geopend door een groep van vier vroege vluchters, daarbij uittredend kampioen Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step). De maximale voorsprong van het viertal bedroeg drie minuten en op 68 kilometer van het einde was hun avontuur al ten einde.

De opeenvolging van hellingen had bij velen al zijn tol geëist. De groep der favorieten was dan ook flink gereduceerd. Met nog enkele ronden te gaan bleven er nog slechts twintig kanshebbers voor de titel over. Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM), Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) en Kevin Seeldraeyers (Astana) maakten gebruik van de situatie om een kloof te kunnen slaan. Door toedoen van Omega Pharma-Quick Step, die reden voor Gianni Meersman, werden zij met nog dertig kilometer te gaan toch teruggefloten.

Na een korte uitval van Gaëtan Bille (Lotto-Beliso) was het de beurt aan Stijn Devolder. Op de grote versnelling schoot hij weg. Niemand was bij machte op zijn demarrage te beantwoorden. Er werd naar elkaar gekeken en van een goede achtervolging was nimmer sprake. De marge liep razendsnel op in het voordeel van Devolder. In de slotfase kwamen de achtervolgers nog wat terug, maar de kloof van anderhalve minuut bleek niet meer te dichten. Na enkele teleurstellende jaren kon ‘Volderke’ weer het zegegebaar maken.

Uitslag BK Wielrennen 2013:

1.Stijn DevolderRadioShack-Leopard5u 46' 19''
2.Gianni MeersmanOmega Pharma-Quick Step+57''
3.Jan BakelantsRadioShack-Leopard+59''
4.Björn LeukemansVacansoleil-DCMz.t.
5.Sep VanmarckeBlanco Pro Cycling Teamz.t.
6.Greg Van AvermaetBMC Racing Team+1'03''
7.Philippe GilbertBMC Racing Team+1'05''
8.Jurgen van den BroeckLotto-Belisol+1'11''
9.Thomas de GendtVacansoleil-DCM+2'13''
10.Laurens de VreeseTopsport Vlaanderen-Baloisez.t.

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel!