Geen winnaars Tour de France 1999-2005 Geen winnaars Tour de France 1999-2005

De UCI heeft vrijdagmiddag in Genève bekend gemaakt dat er geen andere winnaars worden toegekend aan de Tour de France in de periode 1999-2005. De beslissing volgt in reactie op het USADA-dossier over Lance Armstrong. Ook bij andere wielerwedstrijden in de periode 1998-2005 waarbij diskwalificatie als gevolg van doping plaatsvindt zal het klassement niet aangepast worden, aldus UCI-president Pat McQuaid.

De UCI geeft toe dat er een wolk van verdenkingen over deze “donkere periode” in de wielersport hangt. De redenering is dan ook dat er weinig eer voor de ‘schone’ renners te behalen valt door het klassement aan te passen. De bekendmaking komt een dag nadat de route van de 100e Tour de France bekend gemaakt werd, waarbij overigens geen enkel beeld met Lance Armstrong te zien was in het filmpje van de afgelopen 99 edities.

Afgelopen maandag besloot de UCI al om Lance Armstrong al zijn zeges in de periode 1999-2005 af te nemen en hem voor het leven te verbannen uit de sport. Daarnaast moeten Armstrong en andere dopingzondaars hun prijzengeld teruggeven.

De UCI stelt tevens een onafhankelijk onderzoek in naar haar eigen functioneren als reactie op het USADA-dossier. Lance Armstrong zou geld gestort hebben naar de UCI om positieve dopingtests te verdoezelen.