Het wereldkampioenschap is een goede aangelegenheid om de glazen bol weer van onder het stof te halen. Cycling Story blikt vooruit naar de tijdrit voor Elite en stelde een lijst met favorieten op. Kan de Duitser Tony Martin zijn titel prolongeren of krijgen we een nieuwe wereldkampioen?

Parcours WK tijdriten Elite-mannen:
Voor het eerst in de WK-historie wordt een hele provincie betrokken bij het WK. Om deze reden vindt de start van de tijdrit elke dag ergens anders plaats. Na Eijsden-Margraten, Landgraaf en Sittard-Geleen is nu Heerlen de gastheer. Vanaf Heerlen gaat het zuidwaarts richting Simpelveld, waar de eerste hindernis op de renners wacht. Daar zal immers de Sint Remigiusstraat beklommen moeten worden. De klim is precies een kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. De renners zijn dan 13,5 kilometer onderweg.

Via Gulpen en Margraten zetten de renners koers naar Cadier en Keer, waar net voorbij het dorp de Rozekoel/Bundersberg (800m tegen 5,4%) op het menu staat. We bevinden ons dan al in de slotfase van deze tijdrit. Even verderop vormt de Cauberg (1,2 kilometer tegen 5,8%) een passende afsluiter. Na Nederlands bekendste heuvel gaat het enkel nog 1800 meter rechtdoor, waarna de matadoren na 46,2 slopende kilometers in Vilt hun rit tegen de klok zullen beëindigen.

Vijf sterren: Martin
Tony Martin won dit jaar slechts twee individuele tijdrit (Ronde van België en het Duits kampioenschap), maar op basis van zijn kwaliteiten is hij onze topfavoriet. In Kopenhagen was hij niet te stoppen en door de afwezigheid van Fabian Cancellara en Olympisch kampioen Bradley Wiggins zijn de kansen van de Duitser alleen maar gestegen. Voor hem is de tijdrit wat aan de lastige kant, maar in de ploegentijdrit was hij de grote motor bij winnaar Omega Pharma-Quick Step. Grote vraag is dus ook: wie kan Tony Martin van zijn tweede wereldtitel houden?

Vier sterren: Chavanel, Contador
Op basis van zijn sterke tijdrit in de door hem gewonnen Ronde van Spanje kan Alberto Contador (Spa) met een goede dag het Tony Martin zeer lastig maken. In de tijdrit van 39,4 kilometer (met lange klim) tijdens de Vuelta was Contador maarliefst 1’22” sneller dan Martin. Beschikt ‘El Pistolero’ nog over dezelfde benen als in de Vuelta? In onze ogen kan Sylvain Chavanel wel eens de grote verrassing worden. De Fransman reed een tegenvallende Tour, maar werd wel vijfde in de tijdrit over 41,5 kilometer. Sindsdien heeft hij zich compleet gericht op het WK. De WK-titel met zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step is binnen. Kan hij op een voor hem ideaal parcours ook een individuele medaille in de wacht slepen?

Drie sterren: Van Garderen, Kessiakoff, Westra
Ook tijdritspecialist en Amerikaan Tejay van Garderen (24) moet dit heuvelachtige parcours goed liggen en hij behoort dan ook zeker tot de kanshebbers. Dat kan ook absoluut gezegd worden van Fredrik Kessiakoff. De Zweed kende dit seizoen immers twee opvallende uitschieters in de rit tegen de klok. Zo won hij de tijdrit in de Ronde van Zwitserland door Fabian Cancellara te kloppen en recent was hij iedereen op knappe wijze de baas in de Vuelta. Op een lastiger parcours dan dat van Limburg. Kan hij andermaal voor een stunt zorgen? Hopelijk kan onze Lieuwe Westra ook iedereen versteld doen staan. De 30-jarige Fries van Vacansoleil-DCM boekt nog altijd progressie en liet dat onlangs zien met een overtuigde dagzege in Denemarken. Met de juiste benen en de geweldige steun van de Nederlandse supporters kan ‘Ut Beest’ heel ver komen.

Twee sterren: Durbridge, Phinney, Pinotti, Velits
Op de tweede rij komen we kersvers Rabo-aankoop Luke Durbridge (Aus) en Taylor Phinney (Vst) tegen. De talenten van respectievelijk 21 en 22 jaar beschikken over veel talent en wij zien in hen wellicht toekomstige wereldkampioenen in deze discipline. We zijn benieuwd wat ze in Nederland kunnen tonen. Met zijn 36 jaar is de Italiaan Marco Pinotti een ervaren rot, maar hij is zeker nog niet versleten. Dat liet hij door middel van zijn tijdritzeges in de Giro en de Ronde van Oostenrijk wel zien. Hij eindige bovendien in de Olympische tijdrit op een goede vijfde plaats. Pinotti is wat ons betreft een outsider voor een medaille. Dat geldt ook voor de Slowaak Peter Velits. Zijn tijdritten zijn wisselvallig, maar ook hij heeft zo nu een dan sterke uitschieters. Mooie voorbeelden daarvan zijn de overwinning in de Vuelta van 2010 en zijn twee top-7 klasseringen in de Tour van 2012. Ook hij maakte afgelopen zondag deel uit van het winnende zestal. Misschien heeft hem dit wel vleugels gegeven.

Één ster: Castroviejo, De Gendt, Larsson, Meyer, Tuft
We sluiten deze voorbeschouwing af met de grote outsiders. Om in aanmerking te komen voor het podium zal dit vijftal boven zichzelf uit moeten stijgen. Zo zijn we zeer benieuwd naar de verrichtingen van de Belg Thomas de Gendt, die waarschijnlijk revanche wil nemen voor zijn dramatische 50e plaats van vorig jaar. Gustav Erik Larsson (Zwe) en Svein Tuft (Can) waren al eens vice-wereldkampioen, maar het beste lijkt er inmiddels vanaf te zijn bij dit duo. Of kunnen ze nog één keer hun kwaliteiten tonen?

Joker: Kelderman (Ned)
Wilco Kelderman, die debuteert op dit podium, is onze joker. De ploegentijdrit liep voor de 21-jarige Amersfoorter uit op een teleurstelling, maar met name in de Critérium du Dauphiné heeft hij laten zien zich met de beste tijdrijders te kunnen meten.

De favorieten voor de WK-tijdrit bij de Elite-mannen volgens Cycling Story:
***** Martin
**** Chavanel, Contador
*** Van Garderen, Kessiakoff, Westra
** Durbridge, Phinney, Pinotti, Velits
* Castroviejo, De Gendt, Larsson, Meyer, Tuft

Joker: Wilco Kelderman (Ned)