Tour de France 2012 – Voorbeschouwing en favorieten etappe 18 Tour de France 2012 – Voorbeschouwing en favorieten etappe 18

Op weg naar Brive-la-Gaillarde krijgen de vrijbuiters de laatste kans op succes. Cycling Story houdt alles gedurende de drieëntwintig dagen bij en stelt voor elke etappe een lijst met favorieten op. Etappe 18: Blagnac – Brive-la-Gaillarde (222,5 km).

Het parcours:
Na het klimgeweld in de Pyreneeën is de achttiende etappe voor de klassementsmannen een dag om zich te focussen de allesbeslissende tijdrit van zaterdag (morgen). De etappe van Blagnac naar Brive-la-Gaillairde is er dan ook echt één voor aanvallers en de sprinters, die lang op een nieuwe kans hebben moeten wachten. En die zullen ze ongetwijfeld ook willen grijpen, als is het de vraag of zij en hun knechten de bergen wel hebben overleefd. Als de pure sprintersploegen zwaar uitgedund zijn, kunnen de vrijbuiters daar wellicht van profiteren. Al zal het niet gemakkelijk worden om in de op één na langste etappe (222,5 kilometers) een jagend peloton de hele dag achter je te houden.

De favoriet van de dag: Alexandre Vinokourov (Astana)

De ploegen zonder ritzege moeten morgen meezitten in de goede vlucht. Zeker als die formaties geen kanshebber hebben voor de tijdrit en Parijs. De rit van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde biedt voor die teams de laatste kans op dagsucces. Astana is een ploeg die nog met lege handen staat. Alexandre Vinokourov kan morgen (vrijdag) zijn werkgever van de hatelijke ‘0’ afhelpen. Springt hij op de slotklim weg om zege te vieren en zijn Tour-carrière mooi af te sluiten?

De favorieten voor etappe 18 volgens Cycling Story:

***** Vinokourov
**** Izagirre, Sagan
*** Casar, Hoogerland, L.L. Sanchez
** Bouet, Gilbert, Paolini, Roy
* Jeandesbosz, Kiryienka, De Kort, Kroon, Voigt

Joker: Andriy Grivko (Astana)