Marianne Vos blijft onklopbaar. Ook op het NK wielrennen in het Overijsselse Ootmarsum was de renster van Nederland Bloeit de sterkste van het peloton. Vos, die hiermee haar vierde titel op de weg pakte, hield Irene van de Broek en Chantal Blaak (beiden AA Drink – Leontien.nl) achter zich.

Al vroeg in de wedstrijd vormde er zich een kopgroep van 22 vrouwen (met 6 dames van Nederland Bloeit en 4 van AA Drink-Leontien.nl), waarmee even later nog 15 rensters de aansluiting mee wisten te maken. Kanshebster Kirsten Wild (AA Drink-Leontien.nl) was toen al niet meer van de partij. Na amper 2 kilometer in de wedstrijd kwam zij ten val en moest als gevolg hiervan al zeer vroeg de strijd staken.

De koers brak werkelijk open toen de dames Van Wanrooij, Dijkman en Van den Broek ten aanval trokken. De drie draaiden goed rond en vergaarden een aardige voorsprong. In de groep der favorieten bleven reacties uit, tot op minder dan twee ronden van het einde. Het was topfavoriete Marianne Vos in hoogsteigen persoon die in de tegenaanval ging en Chantal Blaak met zich mee kreeg.

De aanval van Vos was voor Irene van den Broek het teken om haar twee medevluchtsters achter te laten en solo verder te gaan. Deze poging was echter niet van lange duur. Nadat de bel voor de laatste ronde van 13,5 kilometer had geklonken, wisten Vos en Van den Broek’s ploeggenote Blaak niet veel later het gat te dichten. Het zou dus een strijd worden tussen favoriete Marianne Vos en de twee vrouwen van AA Drink-Leontien.nl.

Maar Vos trok zich echter niks aan van dit numerieke overtal en plaatste op 7 kilometer van de finish de beslissende demarrage. Blaak en Van den Broek konden niets anders doen dan zich neer te leggen bij de overmacht van hun concurrente. Na bijna drieënhalf uur mocht Vos dus de handen in de lucht steken. 39 seconden later zag Irene van den Broek een sterk NK beloond worden met een tweede plaats, waarna Chantal Blaak het laatste plekje op het podium voor zich opeiste.

Uitslag NK Wielrennen voor Elite-Vrouwen 2011:

1.Marianne VosNederland Bloeit135 km in 3u 27' 09''
2.Irene van den BroekAA Drink-Leontien.nl+39'
3.Chantal BlaakAA Drink-Leontien.nlz.t.
4.Adrie VisserHTC-Highroad+1'58''
5.Martine BrasDolmans Landscaping Teamz.t.
6.Andrea BosmanSRAM-WV Eemlandz.t.
7.Amy PietersSkil-Kogaz.t.
8.Annemiek van VleutenNederland Bloeitz.t.
9.Roxane KnetemannSkil-Kogaz.t.
10.Regina BruinsSkil-Kogaz.t.

Samenvatting NK Wielrennen voor Elite-Vrouwen 2011: