De kogel is door de kerk; Alberto Contador is door de Spaanse wielerfederatie RFEC na hoger beroep officieel vrijgesproken van het gebruik van het verboden middel Clenbuterol. Door deze uitspraak mag de Spanjaard direct weer koersen. Hij zou inmiddels zelfs al afgereisd zijn naar Portugal om daar deel te nemen aan de Ronde van de Algarve.

Twee weken geleden kreeg de drievoudig Tourwinnaar nog te horen dat hij één jaar zou worden geschorst. Contador leverde in de Tour de France van 2010 viermaal een positieve test af. Er was in de laatste week van de Tour een geringe hoeveelheid Clenbuterol (5 picogram en minder) in zijn bloed gevonden. Vanaf het begin gebruikte het team Contador het eten van vervuild vlees als verdediging. Vandaag lijkt de bond het verhaal van Contador te geloven en hem na hoger beroep toch vrij te spreken.

Het lijkt er sterk op dat de Spaanse wielerbond nadrukkelijk heeft gekeken naar de zaak van de Duitse tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov. Ook hij werd betrapt op Clenbuterol, maar de Duitse federatie geloofde zijn verhaal van vervuild vlees en sprak hem vrij. Het anti-doping agentschap WADA ging hierop niet in beroep.

De internationale wielerunie UCI en het eerder genoemde WADA hebben zes weken de tijd om bij het internationale sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Het is nog niet bekend of zij hiervan daadwerkelijk gebruik gaan maken.