De Australiër Michael Matthews is in Geelong bij de beloften (mannen onder 23) voor het oog van vele landgenoten wereldkampioen op de weg geworden.

Matthews, die volgend jaar bij Rabobank rijdt, was in de sprint de beste van een groep van 45 renners. De Duitser John Degenkolb pakte het zilver. Het brons werd voor het eerst in de geschiedenis gedeeld: de Amerikaan Taylor Phinney en Guillaume Boivin uit Canada hadden de primeur.

Ben King uit de Verenigde Staten zorgde in de beginfase voor de eerste lange ontsnapping. Halverwege de 159 kilometer lange koers werd hij ingehaald door de Italiaan Moreno Moser, een neefje van de grote Francesco Moser. Maar ook deze vluchtpoging hield geen stand, want op 2 ronden van het einde (30 km te gaan) was ook hij eraan voor de moeite.

Vervolgens werden er door verschillende renners speldenprikjes uitgedeeld. Zo probeerde ook de Nederlander Tom Dumoulin het nog even, maar hij geraakte ook met een groepje niet weg. In de laatste ronde slaagde de Fransman Tony Gallopin er wel in een gat te slaan. Na het tweede klimmetje reed hij met nog zes kilometer te gaan weg op het lopende stuk.

Maar op drie kilometer van de streep zag hij zijn droom vervliegen, toen de grote groep (van 44 man) onder leiding van de Spanjaarden weer aansloot. In de onvermijdelijke sprint was Matthews met overmacht de sterkste tot vreugde van de vele Australiërs toeschouwers. De Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen. Tom Jelte Slagter was in het peloton de enige landgenoot. Hij finishte uiteindelijke op de 35e plaats.

De Australiër Michael Matthews (20) was in Geelong bij de WK-wegrit voor beloften met overmacht de sterkste in de sprint. Tom Jelte Slagter was met plaats 35 de beste Nederlander. (Foto: © Graham Watson)

Uitslag WK-wegrit voor Beloften

1Michael MatthewsAustraliëin 4u 01' 23''
2John DegenkolbDuitslandz.t.
3Taylor PhinneyVerenigde Statenz.t.
3Guillaume BoivinCanadaz.t.
5Arnaud DemareFrankrijkz.t.
6Sonny ColbrelliItaliëz.t.
7Laurens de VreeseBelgiëz.t.
8Sebastian LanderDenemarkenz.t.
9Juan José LobatoSpanjez.t.
10Viacheslav KuznetsovRuslandz.t.
35Tom Jelte SlagterNederlandz.t.
71Ronan van ZandbeekNederland+2'50''
79Boy van Poppel Nederland+5'30''
80Tom DumoulinNederlandz.t.

Opgaven: Coen Vermeltfoort en Pim Ligthart